Vrouw/Opgebiecht
382257159
Opgebiecht

Mijn kind en ik kunnen beiden niet van de chips afblijven

Natuurlijk weet ik het wel. Ik zie het ook wel dat mijn kind te dik is. En toch doe ik alsof het wel meevalt. Dat het goedkomt als ze wat ouder is. Waarom? Omdat ik het zelf zo vreselijk moeilijk vind om ons eetpatroon te veranderen.

Ik ben het van huis uit gewend: schep maar een tweede of zelfs een derde keer op, want er is genoeg te eten. Toetje? Ja hoor, elke avond had mijn moeder iets lekkers voor ons in petto. Ging de televisie aan, tja, dat kon toch niet zonder een zak chips open te trekken en wat cola erbij… En sporten? Dat was alleen maar leuk om naar te kijken.

Nu doe ik het precies hetzelfde bij mijn gezin. Mijn man vindt het prima en mijn dochter weet niet beter. We zijn allemaal stevig gebouwd, net als mijn ouders, dus voor haar is het de normaalste zaak van de wereld. Maar nu gaat ze naar de basisschool en dan is het toch anders.

Ze is te dik

Ze wordt een beetje gepest. Gelukkig niet zo heel erg, maar ze realiseert zich wel steeds meer dat haar bouw afwijkt van dat van haar klasgenootjes. Nu moest ze onlangs naar de schoolarts. Ik wist wat ik te horen zou krijgen, want op het consultatiebureau kreeg ik ook vaak waarschuwingen dat ze aan de zware kant is. En ja hoor, ook hier dezelfde boodschap: ze is te dik. Zelfs zo erg dat ze een verwijzing meekreeg voor een diëtiste. 'Want er moet nu echt actie ondernomen worden’, liet de schoolarts me op een dwingende toon weten.

Bakje wortels?

Met die verwijzing heb ik nog steeds niet gedaan. Ik kan me er niet toe zetten. Want als ik echt resultaat wil behalen, dan betekent dat dat we als gezin onze hele manier van leven moeten omgooien. Althans, dat was het advies van die arts. Het is immers niet aan mijn dochter te verkopen dat zij een bakje wortels krijgt als wij een zak chips opentrekken.

Maar ik eerlijk ben, heb ik daar helemaal geen zin in. Ik geniet van lekker eten en ik haat sporten. Ik ben nu bijna veertig en heb nog nooit gezondheidsklachten gehad. Zelfs mijn ouders van in de zeventig zijn nog redelijk gezond. Dus hoezo is het dan beter om onze levensstijl om te gooien als je met die van ons ook oud kunt worden? Alleen maar omdat zo'n arts zegt dat mijn dochter te dik is?

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.