Nieuws/Vrouw
383444400
Vrouw

Praat mee

’Vrouwenquotum gevaarlijk’

De adviesorganen Sociaal-Economische Raad (SER) en de Commissie Monitoring Streefcijfer Wet bestuur en toezicht willen dat Nederlandse bedrijven een quotum krijgen voor het aantal vrouwen in topposities. Maar directeur Gerard van Vliet van de Nederlands vereniging van Commissaren en Directeuren (NCD) vindt een dergelijk ‘vrouwenquotum’ ontzettend gevaarlijk.

Vrouwen die dankzij zo’n quotum in topposities komen, kunnen niet altijd op draagvlak rekenen, redeneert hij. En dat ondermijnt dan weer hun positie, aldus Van Vliet in Het Parool.

Sekse

Volgens Van Vliet moet de kwaliteit van de bestuurders doorslaggevend zijn en niet hun sekse. Hij vindt dat er eerst een goede omgeving moet worden gecreëerd waarin meer meisjes voor een technische opleiding kiezen en vrouwen thuis goede afspraken kunnen maken over zorgtaakverdeling. “Een topfunctie kun je niet zomaar erbij doen. Het zijn veeleisende, stressvolle, moeilijke banen. Je moet 24 uur aanspreekbaar zijn,” aldus Van Vliet.

Rem

Marianne Zwagerman zegt op Twitter dat ze blij is dat ze directeur was voor het quotum. Ze is er trots op dat ze er op eigen kracht is gekomen. Ook Elske Doets vindt het op Twitter een ‘rampzalige rem op vrouwelijke ambitie’.

Putjesscheppers

Moeten we het vrouwenquotum willen of zal een vrouw nooit meer zeker zijn of het haar capaciteiten waren die doorslag gaven? Is het quotum juist een rem op de ambitie van vrouwen en waarom moet er alleen een quotum komen voor topbanen? En waarom een quotum op de leuke topbanen? Moeten er ook niet meer vrouwelijke stratenmakers en putjesscheppers komen? Zoals iemand op Twitter opmerkte: ‘Over een vrouwenquotum bij de stadreiniging hoor je niemand’. Wat vind jij: quotum in topbanen of niet? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.