Nieuws/Vrouw
385669574
Vrouw

Satcha’s dochter woont weer thuis: Eindelijk voel ik me 100 procent moeder

Deze zomer spraken we Satcha Maduro-Valies (41), wier dochter al zeven jaar in een gezinshuis woonde omdat zij zelf - mede vanwege geldproblemen - niet voor haar kon zorgen. Satcha rondt 2018 af met een voldaan gevoel, of zoals ze het zelf zegt: “Het was een jaar van herstel.” Haar dochter woont weer thuis en sinds een paar maanden is ze uit de schuldsanering.

“Zeven jaar geleden nam ik de moeilijkste beslissing van mijn leven: ik liet mijn dochter Siënna uit huis plaatsen. Siënna heeft autisme en een ontwikkelingsachterstand en de zorg voor haar viel me zwaar, zeker nadat haar vader ons verliet.

Dwangmatige handelingen

Mijn werk als maatschappelijk werker moest ik opgeven, omdat alles ineens op mijn schouders terechtkwam. Alles werd me te veel; ik kon niet meer voldoen aan mijn betalingsverplichtingen en kwam diep in de schulden terecht.

Siënna had destijds last van dwangmatige handelingen. Zo haalde ze een periode lang elke dag al haar kleding uit haar kledingkast. Corrigeren lukte niet. Wat ik ook probeerde, ik kwam niet binnen. En dus zat ik elke dag op mijn knieën voor haar kast om de rommel weer op te ruimen.

Diepe boosheid

Op een dag had ze die kast wéér leeggetrokken en verloor ik mijn geduld. Mijn boosheid zat op dat moment ontzettend diep, zo diep dat ik zelfs dacht: ‘Nu snap ik waarom mensen hun gezin in de steek laten of hun kind op straat zetten.’

Op het moment dat ik mezelf op die gedachte betrapte, gingen de alarmbellen af. Zo wilde ik niet met mijn kind omgaan, zo wilde ik niet over haar denken. Ik wilde niet die moeder worden die het nieuws haalt, omdat ze haar kind iets heeft aangedaan omdat ze niet wist wat ze met haar aanmoest.

Gezinshuis

Maar er is al geen handboek voor een ‘normaal’ kind, laat staan voor een kind met een beperking. Ik wist gewoon écht niet hoe ik haar moest aanpakken. Dat ik zelf helemaal niet lekker in mijn vel zat en de financiële problemen flink wat stress met zich meebrachten, hielp natuurlijk ook niet mee.

Ik had hulp nodig en bracht Siënna naar een gezinshuis. Daar kreeg ze de afgelopen jaren de begeleiding en zorg die ik haar niet kon geven. Omdat de uithuisplaatsing vrijwillig was, mocht ik haar bezoeken en ophalen wanneer ik wilde. Daardoor is de goede band die wij altijd hadden intact gebleven.

Schuldenvrij

Sinds een paar maanden ben ik volledig schuldenvrij, wát een heerlijk gevoel. Er is een enorme last van mijn schouders gevallen. De periode daarvoor voelde ik me als een kind dat zich klaarmaakt voor een schoolreisje, ik telde de dagen zelfs af.

Op de dag dat het dan eindelijk zover was, zijn mijn man en ik symbolisch naar de Jaguar-dealer gegaan. Het is mijn droom om ooit een Jaguar te kopen en dat ik nu uit de schulden ben, maakt dat ik vooruit durf te kijken, dat ik weer durf te dromen.

Eindelijk genieten

Met Siënna’s thuiskomst is mijn allergrootste droom al in vervulling gegaan. Het moment dat wij haar spullen naar huis brachten, was geweldig. Ik voelde zoveel liefde! Siënna is een stuk rustiger en dwangmatige handelingen heeft ze niet meer.

Daarnaast voel ik haar veel beter aan en begrijp ik nu hoe ze in elkaar zit en hoe ik daar het beste mee kan omgaan. En uiteraard ben ook ik een ander mens dan zeven jaar terug. Ik ben geen gestreste moeder meer, heb mijn zaakjes op orde - dit jaar won ik zelfs de Freelancer of the Year award - en kan nu van mijn dochter genieten. Eindelijk voel ik me weer 100% moeder.”

Jij op VROUW

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur een berichtje

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.