Vrouw/Praat Mee
386358102
Praat Mee

Korte rok en blote benen... Niet meer van nu?

Meisje met rokje

Meisje met rokje

Het is bijna Rokjesdag - doorgaans midden april - maar... trek jij nog wel eens een rokje aan? Uit vandaag verschenen onderzoek blijkt dat een kwart van de Nederlanders vindt dat een vrouw die zich sexy kleedt niet moet klagen als ze seksueel getinte opmerkingen te horen krijgt.

Meisje met rokje

Meisje met rokje

Het viel me op bij de tentoonstelling van wijlen Ed van der Elsken, momenteel in het Stedelijk in Amsterdam. Die schetst een tijdsbeeld van onze hoofdstad in de jaren zeventig en tachtig. Wat gingen we kortgerokt en hooggehakt door het leven! Dat is nu bijna ondenkbaar. Zijn we preuts geworden of is zo veel bloot vragen om problemen?

Omdraaien in graf

De tijd is veranderd, lijkt het. Het is iets waar je niet dagelijks mee bezig bent, maar wat opvalt als je op vakantie bent in een ander land. In Zuid,- en Noord-Amerika bijvoorbeeld is het straatbeeld 'veel bloter' dan bij ons. Martin Bril - die het woord Rokjesdag populair maakte door er vanaf 1996 regelmatig over te reppen - zou zich omdraaien in zijn graf, als hij al die bedekte benen zou zien.

Is het de mode die voorschrijft dat we bedekter door het leven gaan, of beschermen we onszelf? Willen we geen 'prooi' zijn? Is de mentaliteit veranderd? Uit vandaag verschenen onderzoek blijkt dat een kwart van de Nederlanders vindt dat een vrouw die zich sexy kleedt niet moet klagen als ze seksueel getinte opmerkingen te horen krijgt. 13% - zowel mannen als vrouwen - vindt dat een meisje in een kort rokje ook niet moet zeuren als ze wordt lastiggevallen.

Naroepen en nafluiten

In de peiling, die is gedaan onder 1000 Nederlanders door onderzoeksbureau Ipsos - in opdracht van kenniscentrum op het gebied van seksualiteit Rutgers - staat ook dat 1 op de 5 mannen vindt dat seksuele intimidatie wordt 'overdreven', terwijl 38% van de vrouwen het afgelopen jaar werd nagefloten,-en geroepen. Bij jonge vrouwen tussen 18 en 30 jaar is dat zelfs 50%. Zij kregen dan door een volslagen vreemde toegeroepen dat ze er 'lekker' uitzagen.

Rutgers-directeur Ton Coenen zegt in het AD dat de verantwoordelijkheid voor seksueel grensoverschrijdend gedrag met het 'korte-rokjesargument' toch nog vaak bij meisjes en vrouwen wordt gelegd. "Dat is een beetje hypocriet. We vinden het niet kunnen, maar als je dan doorvraagt hoor je 'Eigenlijk kan het niet, maar toch...'.''

Zes politieke partijen

Volgens Rutgers heeft 40% van de vrouwen en 13% van de mannen een vorm van fysiek seksueel grensoverschrijdend gedrag meegemaakt, zoals onlangs nog Marianne Zwagerman die na een evenement in De Balie onzedelijk werd betast op straat. Vanwege deze cijfers ondertekenen zes politieke partijen vandaag het zogenaamde stembusakkoord waarmee ze beloven zich in te zetten tegen seksueel ongewenst gedrag.

Rokjesdag

Het is bijna Rokjesdag. Trek jij nog weleens een kort rokje aan? Of voelt dat niet goed voor jou? Wij willen graag weten waarom dan niet. Heb jij misschien weleens wat vervelends meegemaakt? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.