Vrouw/Praat Mee
392348829
Praat Mee

Een duur drankje kopen van het kleedgeld, mag dat?

Kind koopt lekker drankje voor kleedgeld, mag dat?

Kind koopt lekker drankje voor kleedgeld, mag dat?

Puberdochter heeft sinds kort kleedgeld. Ze is met vriendinnen naar de stad en ik zie aan de afschriften dat ze een luxe koffie met muffin is gaan drinken/eten bij een bekende koffieketen. Dat was niet de afspraak! Hoe gaat dat bij jullie?

Kind koopt lekker drankje voor kleedgeld, mag dat?

Kind koopt lekker drankje voor kleedgeld, mag dat?

We worstelen nog een beetje met wat ze wel en niet van haar kleedgeld betaalt. Zo heeft ze ondergoed nodig. Hoort dat wel of niet bij kleedgeld? En die nieuwe jas, die is ook duurder dan wat ze aan kleedgeld ontvangt. Ze redt het niet met die 50 euro per maand als ze ook nog gymschoenen nodig heeft.

Zakgeld

Dankzij de site van het Nibud begrijp ik dat het voor meer ouders een lastig onderwerp is. Wat is een normaal bedrag? En hoe leer je jouw kind verantwoord omgaan met geld? Zo ben je afhankelijk van je moeder en zo heb je ineens je eigen geld. Maar mag je daar dan mee doen wat je wilt?

Het gevaar ligt dan ook op de loer dat het geïnde kleedgeld direct over de toonbank verdwijnt. Al heeft je kind natuurlijk wel wat kunnen oefenen met zakgeld als het goed is. Probeer je kind zo vroeg mogelijk bewust te maken van geld. Tegen de tijd dat ze kleedgeld krijgen weten ze al een beetje wat budgetteren is.

Contract

Het Nibud raadt aan om duidelijke afspraken te maken over kleedgeld. Je kunt die afspraken bijvoorbeeld noteren in een kleedgeldcontract, dat je samen met je kind ondertekent. Zet er duidelijk in wat jullie betalen (bv. sokken, ondergoed, sportspullen) en wat het kind zelf moet betalen.

Het Nibudheeft een aantal richtlijnen opgesteld om de hoogte van het kleedgeld te bepalen. Uit Nibud-gegevens blijkt dat alle kleding (dus van sokken tot ondergoed tot winterjas) vanaf 12 jaar en ouder 56 euro per maand kost. In de praktijk betalen kinderen meestal niet alle kleding van het kleedgeld. Sport en badkleding bijvoorbeeld wordt vaak nog door ouders betaald.

Op is op

Om je kinderen de waarde van geld bij te brengen, moet je als ouder consequent zijn. Ga bijvoorbeeld geen extra geld toestoppen. 'Op is op' luidt het advies.

En zo heeft het Nibud nog wat tips:

  • De eerste periode waarin je kind kleedgeld krijgt, kan er best iets misgaan. Jouw kind geeft bijvoorbeeld alles uit aan dure schoenen. Er is dan geen geld meer over om die versleten broek te vervangen. Die broek zal dan een tijdje langer meemoeten. Je hoeft dan echt niet direct in te grijpen; van zulke dingen leren kinderen juist met hun geld omgaan.
  • Kinderen van 12 of 13 jaar voelen zich vaak al verantwoordelijk voor hun kledingbudget. Het is dus een mooie leeftijd om te starten met kleedgeld. Kleding is vooral voor pubers erg belangrijk. Ze zijn gemotiveerd om goed na te denken over hoe ze hun kleedgeld uitgeven. Ze oefenen zo met verschillende kanten van budgetteren.
  • Hoe geef je het bedrag? Als je (een deel) van het kleedgeld op de bankrekening stort, leert jouw kind daar ook mee omgaan.
  • Bepaal een vast tijdstip waarop je het kleedgeld geeft/overmaakt. Bijvoorbeeld eens per maand of eens per kwartaal. Een goed moment kan zijn als je kinderbijslag ontvangt.
  • Spreek af wat jouw kind van het kleedgeld moet kopen. Moet jouw kind bijvoorbeeld ook schoenen, ondergoed, sportkleding en reparaties betalen? En hoe zit het met nette kleding voor speciale gelegenheden?
  • Stel een termijn vast waarvoor je het bedrag afspreekt. Kijk bijvoorbeeld vlak voor de verjaardag van jouw kind of je het bedrag kunt verhogen.
  • Houd jezelf ook aan de afspraken: geef steeds hetzelfde bedrag en... op = op.
  • Vertel je kind dat het regelmatig geld opzij moet leggen voor een duurdere aankoop, zoals een winterjas.
  • Onthoud dat kleedgeld geen middel is om te straffen. Het is een middel om verantwoord met geld te leren omgaan.

Praat mee

Hoeveel kleedgeld krijgt jouw kind? En wat mag/moet het er wel en wat niet voor kopen? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.