Vrouw/Praat Mee
39347228
Praat Mee

Sparen terwijl je in de bijstand zit... Kan dat?

Sophia Anastasia kon sparen toen ze in de bijstand zat

Sophia Anastasia kon sparen toen ze in de bijstand zat

Het aantal huishoudens met een laag inkomen stijgt. Hoe is het om te leven van een minimum? Dat hangt sterk af van persoonlijke omstandigheden. Sophia Anastasia (57) - haar kunstenaarsnaam - zegt daarover: "Ik was nooit zo rijk als in de bijstand."

Sophia Anastasia kon sparen toen ze in de bijstand zat

Sophia Anastasia kon sparen toen ze in de bijstand zat

Geloof het of niet, maar voor Sophia waren de vier jaren in de bijstand een fijne tijd. "Ik was de koning te rijk", zegt de kunstenares in haar sociale huurwoning in Utrecht. In die jaren slaagde ze er zelfs in om 10.000 euro te sparen. Dat geld gebruikte ze als overgangsbuffer toen ze de bijstand vaarwel zei en ging leven van de verkoop van haar schilderijen.

Uitkering

Er is wel een 'maar', zegt de moeder van twee: "Je moet gezond zijn, je moet niet roken of drinken en je moet niet op vakantie gaan." Op vakantie hoeft ze niet meer, want ze zwierf al de halve wereld over - zo woonde ze veertien jaar op Bali - en wil 'niet langer het milieu belasten met vliegreizen'.

Sophia laat een berekening zien. Een willekeurige maand uit haar tijd in de bijstand: uitkering, huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderbijslag en kindgebonden budget leverden in totaal 1751 euro op. De vaste lasten bedroegen 630 euro. "Ik hield dus 1120 euro over om van te leven; meer dan genoeg."

Voedselbank

Ze woont samen met haar zoon (17). Haar dochter (25) is het huis uit. "Mijn zoon vindt ons arm. Maar toen we een nieuwe tv kochten, mocht hij die uitzoeken en namen we er een van 3000 euro. Ik wilde me één keer een uitspatting veroorloven."

Je moet wel handig zijn als je weinig geld hebt en weten waar je terecht kunt voor koopjes. "Ik koop kleren tweedehands. Toen ik geen bijstand had en nauwelijks inkomen, gingen we naar de voedselbank. En we krijgen veel: meubels en dergelijke. Maar ik winkel wel bij een dure supermarkt, want we letten op de kwaliteit van onze voeding."

Burn-out

Een andere vrouw stuurt basale - maar niettemin veelzeggende - informatie over hoe het voelt om te leven aan de onderkant: "Armoede kost tijd en armoede is koud. Voor Hylkje Wiegman (53) uit Eindhoven betekent, net als voor Sophia Anastasia, een leven in de bijstand - de 'participatie-uitkering' - niet per se een leven in armoede. Hylkje is een alleenstaande moeder met twee dochters. "Eén jonger dan 18 en de ander net 21 jaar."

Wiegman werkte als administratief medewerkster bij Philips en scheidde na een turbulent huwelijk van 23 jaar. Ze kreeg een burn-out, belandde in de ziektewet, leefde enige tijd onder bijstandsniveau en zit nu in de bijstand. "Ik voel me niet arm, zelfs met weinig geld kun je je rijk voelen. Mijn kinderen zijn mijn rijkdom."

Allerlei toeslagen

Ook hier die kanttekening: "Ik heb een gezonde leefstijl, rook en drink niet, dus dat geld spaar ik uit." Kleren koopt ze in de kringloopwinkel. "Natuurlijk weet ik wel dat ik niet alles kan en het is ook niet altijd makkelijk. Maar je roeit met de riemen die je hebt en je moet tevreden zijn met wat je hebt. Ik kan morgen toch een week met vakantie naar Israël. Hoewel ik daar dan wel moet overnachten bij familie."

Ze woont in een flat met vier slaapkamers en twee badkamers. "Ruim, ja, maar wel in een vreselijke buurt." Net als bij Sophia Anastasia worden haar vaste lasten - 710 euro inclusief stook- en servicekosten - nagenoeg gecompenseerd door allerlei toeslagen, in hoogte van iets meer dan 700 euro. "Ik houd dus zo’n 1000 euro over. Dat is best veel, daar moet je van kunnen leven, vind ik."

Trots

Sophia Anastasia probeert nu met de verkoop van haar schilderijen in het levensonderhoud van zichzelf en haar zoon te voorzien. "Toen ik aangaf uit de bijstand te willen, vroegen ze zelfs bij de gemeente: 'Zou je dat nou wel doen?' Ik verdien nog niet zoveel als toen ik in de bijstand zat. Maar het is ook een kwestie van trots. Ik wil als kunstenaar in mijn bestaan kunnen voorzien. En geld is ook niet alles."

Tekst: Wierd Duk

Praat mee

Vind jij dat de bijstand te hoog is als je er ook nog van kunt sparen? Heb jij zelf (een tijdje) in de bijstand gezeten? Zo ja, hoe heb jij dat ervaren? Was het voor jou een vetpot of kwam je amper rond? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.