Vrouw/Praat Mee
394282213
Praat Mee

Heb jij al last van cappuccinoschaamte?

Heb jij al last van cappuccinoschaamte?

Heb jij al last van cappuccinoschaamte?

Terwijl ik het laatste laagje schuim uit mijn cappuccino opdrink, verslik ik me bijna als ik de volgende nieuwskop lees: Waarom koffie verkeerd de biefstuk onder de drankjes is. Uit onderzoek van MilieuCentraal blijkt dat een cappuccino (en alle andere koffie met melkvarianten) de meest onvriendelijke onder de drankjes is.

Heb jij al last van cappuccinoschaamte?

Heb jij al last van cappuccinoschaamte?

De klimaatimpact van een cappuccino is een veelvoud van die van thee, sap of een biertje, meldt het AD.

Cappuccinoschaamte

Niet geheel verrassend is de meest klimaatvriendelijke drank het doodgewone kraanwater. De grootte van de klimaatimpact van koffie ligt aan de hoeveelheid melk die je erin doet: hoe meer melk je toevoegt, hoe slechter voor het milieu. Dat heeft te maken met de teelt van grondstoffen, het transport, de verpakking en het koelen of verwarmen en het energieverbruik daarvan.

Goed, die cappuccino kunnen we dus voortaan beter laten staan. De term ‘cappuccinoschaamte’ is inmiddels al gevallen op social media.

In het maatschappelijke debat over klimaatverandering is het woord ‘vliegschaamte’ al een tijdje in zwang. Het geeft aan dat mensen zich bezwaard voelen om met een vervuilend vliegtuig te reizen en wellicht vaker kiezen voor een autorit of de trein. Het is zelfs al een tijdje mogelijk om je geweten enigszins te sussen door een boom te laten planten, als je online je vliegreis boekt, om de CO2-uitstoot te compenseren.

Geboortestaking

VROUW-columniste Catherine Keyl – zelf geen moeder – hield eerder een pleidooi voor een maximum van twee kinderen per gezin als oplossing om de bevolkingsgroei tegen te gaan. Een voorstander van algehele geboortestaking is kunstenares Tinkebell (39). Zij liet zich in 2013 steriliseren om een daad te stellen tegen de overbevolking van de aarde.

Een andere term die al in relatie met klimaatverandering is gevallen, is: ‘barbecueschaamte’, waarover De Volkskrant eind juni schreef en die met het zomerse weer ongetwijfeld wel weer zal langskomen. Kunnen we ons nog wel zonder schuldgevoel volproppen met vlees tijdens een barbecue?

Praat mee

En hoe zit het met jou? Heb jij al last van ‘cappuccinoschaamte’? En ervaar jij ‘vliegschaamte’ of ‘barbecueschaamte’? Denk jij dat al deze thema’s zinvol zijn in de strijd tegen klimaatverandering? Praat mee en laat je reactie achter.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.