Nieuws/Vrouw
394885
Vrouw

Praat mee

Moeten volwassenen verplicht worden om een zwemdiploma te hebben?

Uit onderzoek van het Nederlands Jeugdinstituut blijkt dat jaarlijks gemiddeld 19 kinderen in de leeftijd 0-4 verdrinken. De oorzaak is vaak dat ouders even niet opletten, hun kinderen nog niet in bezit zijn van hun zwemdiploma, óf omdat ouders zelf niet kunnen zwemmen.

Waar kun je op een tropische dag als vandaag je tijd het beste doorbrengen? Precies: aan, op of in het water! En precies daar ligt tegelijkertijd ook een groot gevaar op de loer.

Zwemdiploma

De discussie om een zwemdiploma voor alle kinderen in Nederland te verplichten, is ook dit jaar weer opgelaaid. Maar hoe zit het eigenlijk met een diploma voor volwássenen. Want er is in Nederland tevens een groot aantal ouders niet in het bezit van een zwemdiploma. Zouden zij niet ook een verplicht zwemexamen moeten afleggen?

Sommige ouders maken zich geen zorgen over het missen van het welbekende zwembrevet. "Ik kan zwemmen, dát is toch waar het om gaat", oppert een ouder op Facebook. "Er is geen haan die kraait naar een diploma. Geef toe: is jou bij het zwembad wel eens gevraagd naar je diploma?", reageert een ander.

Klein hoekje

Dat het ontbreken van een diploma wel degelijk gevaarlijke situaties kan opleveren bewijst een reddingsactie van Jamy (14) uit Weesp. Zij redde een maand geleden een jongetje (4) van de verdrinkingsdood nadat de kleuter met zijn fiets in het water was beland. Zijn moeder stond aan de kant; ze durfde het water niet in omdat ze niet kon zwemmen...

Heel vreemd is het niet dat veel volwassenen niet in het bezit zijn van een zwemdiploma. Hoewel het in een waterrijk land als Nederland wel wordt gestimuleerd om zoveel mogelijk zwemdiploma's te halen, is een diploma anno 2016 nog steeds niet verplicht. 

Praat mee

Wat vinden jullie: moet het ook voor volwassenen verplicht worden om minimaal 1 zwemdiploma te halen? Of is het voldoende als ouders kunnen zwemmen? Praat mee op VROUW.nl!