Vrouw/Columns & Opinie
395313956
Columns & Opinie

Studenten zingen over hoeren en sletten Hou toch eens op met die onzin

De mond van journalist Marloes viel open toen ze las over de liedjes die leden van een studievereniging in Utrecht zingen.

‘Mijn moker is mijn derde been, ik ram er stenen mee kapot, maar ‘k douw ‘m liever in je grot’. Zomaar een regel uit een ‘winnend introlied’ uit de zangbundel van de studievereniging Utrechtse Aardwetenschappen Vereniging (UAV).

Mond viel open

Het meisje in het betreffende lied vindt dit ‘wonderbaar’, maar wel wat ‘raar’, want ‘ze is pas veertien jaar’. Ik las dit bij NRC en mijn mond viel open.

Blijkbaar is dit iets wat eerstejaars studenten zingen tijdens de introweken van hun studie.

Nu ben ik echt niet vies van een geintje, zelfs een seksistisch grapje kan ik wel hebben. Maar dat een zangbundel van een studievereniging dit soort teksten bevat, daar kan zelfs mijn ruimdenkende hoofd niet bij. Zo ook de ouders van de studenten. Zij hadden geklaagd over het taalgebruik en seksisme in de zangbundel.

Viva vagina

In het lied ‘Viva vagina’ wordt bijvoorbeeld gezongen hoe een vrouw (in deze song ook wel de ‘vuile veldwerkhoer’ genoemd) ‘begint te braken over mijn hele mallemoer’, waardoor zij de piemel ‘smerig’ maakt. Ik probeer me voor de geest te halen hoe een stel jongens dit luidkeels staat te zingen met een biertje in de hand. Hoe denkt zo’n bestuur van de vereniging dat dit wederom een songtekst is die thuishoort in een zangbundel?

Niet zo serieus

Uit een reactie van nota bene de vrouwelijke voorzitter van de studievereniging blijkt dat we het allemaal niet zo serieus moeten nemen. Zij zegt over de teksten: "Het zijn gewoon woorden op papier die zeker niet serieus genomen moeten worden. Zoals een vierjarige lacht om poep-en-piesgrapjes, zo lacht een student om seks." Nu ben ik zelf ooit student geweest, maar ik kan me niet herinneren dat wij op deze manier om seks hebben gelachen, maar er kan in vijftien jaar tijd natuurlijk veel veranderd zijn.

Zo blijkt ook dat het zelfrespect van de dames van deze vereniging ver te zoeken is. Op de melodie van ‘Waanzinnig gedroomd’, zingt een groepje meiden net zo makkelijk ‘Ik heb zo keihard geneukt’. Ja, ze zingen het echt: ‘Ik ben zo wa-wa-wa-waanzinnig geneukt, jij hebt je hamer in mijn grotje gebeukt, Hieperdepiep, jij zit zo diep, want jouw lul is zo dik en zo groot.’

Respectloos

De songteksten uit de zangbundel van deze studievereniging bewijzen maar weer eens dat je IQ weinig zegt over het hebben van gezond verstand of respect. Studenten, de hoger opgeleiden van de toekomst, misschien straks een hoge manager of CEO, zingen op jongvolwassen leeftijd dit soort achterlijke teksten. Moeten we dat dan normaal vinden? Moeten dit soort teksten beschreven worden in een zangbundel van een studievereniging? Want daarmee wordt toch gezegd dat het oké is?

Waar ligt de grens?

Dat het oké is om een vrouw een hoer of slet te noemen, om een meisje van veertien jaar te neuken en om je ‘grotje’ te laten beuken. Ik begrijp heel goed dat er gelachen mag worden op een studievereniging, dat er samen gedronken wordt en dat er schuine moppen verteld worden. Ik kan me zelfs voorstellen dat met een knipoog iets gezongen wordt, maar waar ligt de grens? En waar is het respect? Voor de vrouwen én van de vrouwen zelf?

Bundels verbranden

Ik hoop dat de UAV alle zangbundels heel snel verbrandt en dat de studenten eens verder durven te denken dan zuipen, neuken en kotsen. Straks ben je iemands leidinggevende, of misschien wel iemand vader of moeder, wil je dan echt nog ergens met je kop op YouTube staan terwijl je zingt dat je een veertienjarige wil neuken? Denk toch eens na en hou op met dit soort respectloze onzin.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.