Nieuws/Vrouw
396613871
Vrouw

Nicole nam haar schoonmoeder in huis: Ze houdt zich netjes aan de regels

Oma Rikie met haar kleinkinderen

Oma Rikie met haar kleinkinderen

Je (schoon)moeder in huis nemen. Veel lezeressen gruwelen alleen al bij de gedachten, lieten ze op onze Facebookpagina weten. Toch blijkt uit cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat steeds meer Nederlanders hun ouders thuis verzorgen. Van die mantelzorgers is bijna de helft een vrouw tussen de 45 en 65 jaar.

Oma Rikie met haar kleinkinderen

Oma Rikie met haar kleinkinderen

Nicole Prijs (35) en vriend Ryan (35) hebben de moeder van Ryan in huis genomen. Rikie (65) heeft de zolderverdieping tot haar beschikking, met haar eigen televisie en bankbed.

Veel bij vrienden

Nicole: "De relatie van mijn schoonmoeder ging uit. Ze had verder niks. Ze woonde ook niet in de buurt. We hadden het gevoel dat we geen keus hadden. Sinds eind juli woont ze nu bij ons. In principe tijdelijk, maar ze heeft met haar AOW geen groot inkomen en met al die wachtlijsten wordt het waarschijnlijk nog best lastig voor haar om iets te vinden. Al hoop ik wel dat ze nog eens een eigen plekje krijgt."

Nicole werkt als gastouder aan huis: "Ik ben dus altijd thuis. Dus daar hebben we wel goede afspraken over moeten maken. Nu gaat mijn schoonmoeder in de middag veel de deur uit. In het begin aten we nog wel samen, maar nu eet ze veel bij vrienden."

Huisregels opgesteld

"Mijn kinderen vinden het heel gezellig dat oma er is, maar omdat mijn jongens van 10, 7 en 5 op school zijn als oma thuis is, en oma 's middags meestal weg is zien ze haar niet altijd als ze uit school komen. Mijn dochter van 4 is wel veel met oma. Zij loopt helemaal met haar weg en zou het liefst alles met haar doen. Oma moet ook haar brood voor school maken."

Om alles in goede banen te leiden zijn er huisregels opgesteld: "Zo bemoeit mijn schoonmoeder zich niet met de opvoeding. Dat doen we zelf. Ze houdt zich daar netjes aan, dus wat dat betreft is het helder voor iedereen."

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.