Vrouw/Praat Mee
396717232
Praat Mee

Praat mee

Boete voor ’illegaal schommelen’?

Op een zomeravond in 2018 werden drie 14-jarige jongeren uit Breda beboet voor ‘illegaal schommelen’. Veel mensen reageren verbaasd: is het nou echt nodig om jongeren voor zoiets banaals als schommelen te bestraffen? Of is het ergens wel terecht?

Drie Bredase jongeren (Kees Jan, zijn vriend Jop en een meisje uit Made) waren op een avond nietsvermoedend aan het schommelen toen ze door enkele buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) een boete van 57 euro kregen opgelegd. Dit gebeurde omdat het later was dan 22 uur en het na dit tijdstip niet toegestaan is om de speeltuin nog te betreden. Ook waren de jongeren ouder dan de maximumleeftijd van 13 jaar die de speeltuin hanteert. De regels stonden op een bordje, maar dit was hen ontgaan.

Geen straf, wel schuldig

De zaak ging naar het OM en nu, bijna twee jaar later, ligt er dan een vonnis: ze hoeven de boete niet te betalen en krijgen geen straf, maar ze zijn wel schuldig bevonden. Dit kwam hard aan bij de moeder van Kees Jan; ze vindt het triest dat de jongeren nu geen blanco strafblad meer hebben.

Reacties op twitter

Praat mee

Op social media werd veel gepraat over het beboeten van de jongeren en het naar de rechtbank doorplaatsen van de overtreding. We zijn benieuwd wat jij ervan vindt. Is dit rechtvaardig? Hoe zou jij reageren als dit jouw kinderen zou overkomen? Of horen jongeren niet thuis op een speelplein na 22 uur en moet dit aangepakt worden? Praat met ons mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.