Nieuws/Vrouw
398536030
Vrouw

Caroline viel 80 kilo af: Ik ga nooit meer diëten

Caroline Samsen

Caroline Samsen

Steeds meer Nederlanders ondergaan een medische specialistische behandeling voor obesitas. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Begin dit jaar spraken we Caroline Samsen (39), die na een jarenlange haat-liefde relatie met eten, honderden crashdiëten, en twee maagverkleiningen uiteindelijk tachtig kilo afviel. In verband met de actualiteit, herplaatsen we het interview. "Ik ging van een vrouw die veel te zwaar was en moest afvallen naar een vrouw die sondevoeding moest om voedingstoffen binnen te krijgen."

Caroline Samsen

Caroline Samsen

"Ik had altijd aanleg om dik te worden. Al op mijn achtste kreeg ik van mijn omgeving te horen dat ik te zwaar was. Ik moest dus gaan afvallen. Echt dik was ik nog helemaal niet trouwens, als ik nu foto's terug zie. Maar ik ging dat natuurlijk wel geloven. Ik denk dat mijn haat-liefde relatie met eten toen in gang is gezet."

Kinderwens

"Naarmate ik ouder werd, ging ik ook meer wegen. Ik was constant aan het diëten. Van die jojo,- en crashdiëten, waarbij je in een keer heel veel moet afvallen door helemaal geen calorieën te eten. Het leek altijd even te werken, maar zodra ik weer wat normaals at, kwam het er met 'rente' aan. Ik werd dus alleen maar zwaarder.

Acht jaar geleden was ik het zwaarst: 192 kilo. Ik had allerlei gezondheidsklachten en bewegen werd lastig. Maar dat vond ik niet eens het ergste. Mijn man en ik hadden een kinderwens, maar ik mocht met mijn gewicht niet zwanger raken. De dokter zei dat ik eerst maar eens 72 kilo moest afvallen. Ik heb het zelf geprobeerd, maar dat was niet te doen."

Zwanger

"Ik wilde zo graag moeder worden, dus ik onderging in 2011 een maagverkleining. Daarna leek het even goed te gaan. Ik viel af, maar het ging niet makkelijk. Toen ik met pijn en moeite de nodige 70 kilo verloren was, probeerde ik om zwanger te raken.

In 2014 werd ik moeder van Lisa-May, twee jaar later gevolgd door Jazzlyn. Twee prachtige meiden. Ik was zo gelukkig. Maar na de geboorte van Jazzlyn kwam ik wel weer aan. De maagverkleining hielp niet zo goed als ik had gehoopt."

Ondervoed

"Het bleek dat de operatie niet helemaal goed was gegaan. In 2017 kreeg ik een zogeheten distale gastric bypass. Eindelijk vlogen de kilo's eraf, tot ik 110 kilo woog. Ik was blij, maar lichamelijk ging het helemaal niet goed met me. Ik was constant moe en heel erg zwak.

Tijdens een routinecontrole bij de huisarts, ontdekte hij dat mijn voedingswaarden veel te laag waren. Ondanks dat ik nog steeds boven de 100 kilo woog, was ik toch ondervoed; ik had niet genoeg eiwitten in mijn lichaam."

Sondevoeding

"Het bleek zelfs zo erg, dat ik aan de sondevoeding moest. Dus ik ging van een vrouw die veel te zwaar was en moest afvallen naar een vrouw die sondevoeding moest om voedingstoffen binnen te krijgen. Dat was een bizarre overgang. Ik lag acht dagen in het ziekenhuis en kreeg vijf maanden sondevoeding. Daar ben ik sinds vorige week eindelijk vanaf.

Ik wilde leuke dingen met mijn dochters kunnen doen, niet op bed liggen. Dat was zwaar. 'Waarom heeft mama een slangetje in haar neus?', vroegen ze dan. Ik legde uit dat ik moest aansterken. Dat ik nu weer kan wandelen en spelen met ze zonder dat ik moe word, is heerlijk. Afvallen staat dan ook even op een laag pitje. Het is vooral belangrijk dat mijn lichaam gezond blijft."

Vijf porties

"Op dit moment weeg ik 111 kilo. Een dieet wil ik niet meer. In plaats daarvan heb ik mijn eetpatroon aangepast. Ik eet zo gevarieerd mogelijk en elke dag vijf kleine porties. Vis, verse groente en kip. Ik kan niet wachten om weer te gaan sporten. Natuurlijk zou ik het liefste onder de 100 kilo wegen, daar wil ik uiteindelijk wel naar toe, maar nu moet ik eerst stabiliseren. Ik wil niet weer sondevoeding.

Het constante diëten heeft mij uiteindelijk alleen maar ongelukkig en zwaarder gemaakt. Het heeft zijn sporen achtergelaten op mijn lichaam en mijn zelfvertrouwen. Mijn man is gelukkig goed in omdenken. Hij zegt: 'Wees blij, op je zwaarst woog je 192 kilo. Je bent zoveel afgevallen en we hebben er twee gezonde dochters aan over gehouden.' En inderdaad, zij waren het allemaal waard."

Jij op VROUW.nl

Ben jij ook heel erg afgevallen? Of wil je een ander mooi verhaal met ons delen?

Laat een berichtje achter!

Dit verhaal stond eerder afgelopen november op VROUW.nl.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.