Nieuws/Vrouw
403896748
Vrouw

Anita Witzier over de overgang: Ik kon alleen maar huilen

Anita Witzier

Anita Witzier

Ongeveer 2 miljoen Nederlandse vrouwen zitten in de overgang. Toch wordt er, op hier en daar een grapje over opvliegers na, nog steeds weinig over gepraat. De Week van de overgang, die vandaag van start begint, heeft het doel om openheid te creëren. Presentatrice Anita Witzier (56) is daarvan groot voorstander.

Anita Witzier

Anita Witzier

Anita geeft toe: "Heel eerlijk? Ik heb het vroeger altijd enorm onderschat. Ook ik heb weleens gegniffeld als ik een dame van zekere leeftijd opeens knalrood zag aanlopen. Daar heb ik later echt spijt van gekregen... De impact van de overgang is namelijk vele malen groter dan alleen die opvliegers."

Koe in de regen

Anita is altijd open geweest over haar worsteling met de overgang. "Ik vergat alles, sliep bijna niet meer en was buitengewoon verdrietig. Als ik ergens een koe in de regen zag staan, moest ik al huilen.

Ik wil het geen depressie noemen, maar ik voelde me zo ontzettend rot dat ik het liefst de hele dag in bed wilde blijven. Dat kon natuurlijk niet, want ik moest gewoon werken en had ook nog twee kinderen thuis."

Puberende kinderen

En dat is precies de reden waarom ze meent dat er meer aandacht moet komen voor de impact van de overgang. "De rol van de vrouw is in de loop der jaren veranderd. We draaien steeds meer mee in het arbeidsproces en worden op latere leeftijd moeder, waardoor we vaak nog puberende kinderen thuis hebben, bij wie net zo goed de hormonen door het lijf gieren. Je moet als vrouw al heel veel ballen in de lucht houden en overgangsklachten komen daar nog bovenop. Dan ligt een burn-out op de loer."

Zo ver is het bij haar nooit gekomen. "Een collega raadde me aan om naar de menopauzekliniek in het OLVG te gaan. Ik wist niet eens dat zoiets bestond, mijn huisarts had me daar nooit op gewezen. Terwijl het me juist heel belangrijk lijkt dat de klachten van vrouwen in die leeftijdsfase serieus worden genomen. Alleen al het gevoel dat je gehoord wordt, is heel fijn."

Hormonen

Na haar bezoek aan de kliniek en het onderzoek is Anita begonnen met hormoontherapie. Al ging dat niet zomaar. "De huisarts vertelde dat er veel nadelen zaten aan deze medicijnen, omdat ze mogelijk de kans op kanker konden vergroten. Toen zei ik: 'Maar als ik mijn auto morgen tegen een boom rijd, ben ik er ook niet meer'. Ja, zo erg was ik er dus aan toe.

Inmiddels is trouwens uit onderzoek gebleken dat het heel erg meevalt met die risico's", voegt ze daaraan toe. "En voor mij is dit echt een wondermiddel. Sinds ik hormonen slik, voel ik me veel meer in balans. Ik slaap weer goed, heb veel meer energie, voel me weer vrolijk. Kortom: ik kan weer leven!"

De andere kant

Ze is inmiddels aan het afbouwen, vertelt ze. "Ik ben er nog steeds niet helemaal uit, maar het einde is in zicht. En straks heb ik het gehaald en zit ik aan de andere kant. Van andere vrouwen hoor ik daar positieve verhalen over, haha." Dat ze dan ook hard richting zestig gaat, deert haar niet. "Je sluit de ene fase af en begint aan een nieuwe, zo gaat dat gewoon. Ik ben niet bang om ouder te worden. Ik vind juist dat deze nieuwe levensfase ook veel leuke kanten heeft."

Op het platform Laatzienwiejebent.nl, onderdeel van winkelketen Kruidvat, schrijft de presentatrice daarom columns over haar positieve kijk op het 50-plusleven. "Daar krijg ik heel veel positieve reacties op. Mensen vinden het herkenbaar. Dat is de bedoeling, dat we er samen over durven praten en ons er niet voor schamen."

Carrière

Zelf heeft Anita nooit getwijfeld of ze als tv-presentatrice wel open moest zijn over een niet zo heel sexy onderwerp als de overgang. "Als ik tijdens de opnames een opvlieger kreeg, zei ik gewoon: 'Jongens, even een momentje'. Die jongens van 20, 30 jaar jonger konden daar altijd wel om lachen."

Bang dat het invloed zou hebben op haar carrière, was ze niet. "Ik heb het er destijds wel over gehad met mijn toenmalige tv-directeur. Die zag er ook geen probleem in. 'Zo lang je maar met beide benen in het leven blijft staat en niet achter de geraniums gaat zitten', zei hij. Daar gaat het om, niet of je een rimpeltje meer of minder krijgt. Als het feit dat ik in de overgang ben een reden zou zijn om me van de televisie te halen, kunnen ze echt mijn rug op."

Tien jaar

Ze denkt dat het taboe ieder jaar kleiner wordt. "En dat is maar goed ook, want bijna de helft van de wereldbevolking krijgt ermee te maken. "En een griepje kun je misschien even uitzitten, maar de overgang kan tien jaar duren!

We kunnen niet steeds maar onze kop in het zand blijven steken. Daarvoor moeten vrouwen ook de hand in eigen boezem steken, al hangt die misschien iets lager dan twintig jaar geleden. Val elkaar niet af, maar praat erover."

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.