Vrouw/Praat Mee
409712279
Praat Mee

Praat mee

Moeten meer vrouwen fulltime gaan werken?

Moeten meer vrouwen fulltime gaan werken?

Moeten meer vrouwen fulltime gaan werken?

75% van de werkende mannen werken fulltime. Werkende vrouwen daarentegen maar 25%. Daarnaast zijn 1,9 miljoen vrouwen in Nederland niet financieel onafhankelijk. Hoe kan dit? Waarom werken vrouwen zo weinig fulltime en waarom is het eigenlijk zo normaal?

Moeten meer vrouwen fulltime gaan werken?

Moeten meer vrouwen fulltime gaan werken?

Het inkomen van Nederlandse vrouwen halveert na de geboorte van het eerste kind, meldt het Centraal Planbureau (CPB). De halvering komt doordat vrouwen dan vaak minder gaan werken. De traditionele rolverdeling speelt op. Vrouwen stoppen of gaan minder werken om voor de kinderen te zorgen en de mannen zorgen dat er brood op de plank komt. Deze zogeheten babyboete zorgt ervoor dat vrouwen financieel afhankelijk worden. Daarnaast blijkt dat niet alle Nederlandse vrouwen weer beginnen of fulltime gaan werken wanneer haar kinderen zelfstandig genoeg of uitwonend zijn.

Topposities

Slechts 10% van de Nederlandse topposities is bekleed door een vrouw. Daarbij blijkt ook dat vrouwen in topposities 20% minder verdienen dan mannen met dezelfde baan, vertelt prof. dr. Mirjam Sent (Radboud Universiteit). Het algemene inkomensverschil tussen man en vrouw zit rond de 15%, blijkt uit onderzoek van de Europese Commissie. De man onderhandelt vaker over zijn positie en salaris. De vrouw doet dat eigenlijk vrijwel niet of minder vasthoudend. Vrouwen beginnen dus vaak al lager op de loonschaal.

Praat mee

Wat vind jij? Zouden meer vrouwen fulltime moeten werken? En zouden vrouwen stelliger moeten zijn in de onderhandeling van haar startsalaris? Moeten we van die traditionele rolverdeling af zodat vrouwen meer kunnen blijven werken? Praat mee via onze Facebookpagina of praat vanmiddag om 16.00 live mee via Clubhouse!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.

POPULAIRE VIDEO'S