Nieuws/Vrouw
409982173
Vrouw

Sabrina viel 26 kilo af met onze Lekker in je vel-challenge

Op een gegeven moment had Sabrina van der Laan (54) door haar gewicht zoveel last van haar knieën en rug, dat ze op pijnstillers leefde. Iets meer dan een half jaar terug vond ze het mooi geweest en schreef ze zich in voor onze Lekker in je vel-challenge. Met succes, want inmiddels is ze 26 kilo kwijt.

Begin januari startte onze Lekker in je vel-challenge. Samen met 4 VROUW-collega’s gingen zo’n 3000 lezeressen de strijd aan met hun overtollige kilo’s. In zes weken probeerden zij onder leiding van Sonja Bakker 6 kilo af te vallen. De een deed mee om gezonder te worden, de ander omdat ze dacht zich beter te voelen in een slanker lijf. Een van de deelneemsters was Sabrina.

116 kilo

"Voordat ik aan de challenge begon, woog ik 116 kilo. Ik ben maar 1,68 m lang, dus ik was gewoon veel te zwaar. Met mijn bloeddruk en mijn cholesterol was niets mis, maar ik kreeg steeds meer last van mijn spieren en gewrichten. Bij iedere stap voelde ik mijn knie knikken en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Het keerpunt kwam tijdens de zomervakantie van 2017. De eerste vijf dagen van mijn tweeweekse vakantie leefde ik op pijnstillers omdat werkelijk alles zeer deed. Toen realiseerde ik mij dat er iets moest veranderen. Ik heb twee zoons van 16 en 12, en wil van alles met ze kunnen doen.

Nieuwe garderobe

Het afgelopen half jaar ben ik ontzettend veranderd. Ik ben 26 kilo lichter dan op 1 januari en weeg nu 90 kilo. Mijn BMI is van 44 naar 33 gezakt en mijn kleding koop ik nu in maat 44/46 in plaats van 56/58.

Een tijdje terug heb ik voor het eerst weer iets gekocht in een 'gewone' winkel. In ruil voor iedere zak te grote kleding die ik inleverde, kreeg ik korting op mijn nieuwe aankopen. Dat maakte het nóg leuker.

Transformatie

Ik wilde in principe niet eens afvallen vanwege mijn uiterlijk, maar dat vond ik toch een heel speciaal moment. Ook mijn schoenen en sieraden zijn te groot geworden. Laatst lag mijn trouwring naast mij in bed omdat 'ie was afgeglipt. Die moet ik maar snel laten vermaken, anders ben ik hem straks kwijt.

Ook mentaal heb ik een transformatie ondergaan. Dankzij de challenge ken ik mijn eigen lijf zoveel beter. Ik weet wat ik kan eten en ook wat ik beter kan laten staan. Eten doe ik nu veel bewuster. Voorheen probeerde ik ook wel op te letten, maar toen wist ik gewoon niet echt wat goed voor mij is.

Lijstjes

Tijdens de challenge kreeg ik lijstjes met daarop weekmenu’s en gezonde voedingsmiddelen met voorbeelden hoe ik die het beste kon combineren. Helemaal volgens de regels van Sonja leef ik nu niet meer, maar die lijstjes pak ik er nog regelmatig bij.

Verder doe ik het vooral op mijn manier. Als ik ergens zin in heb, geef ik daar soms best aan toe. Er liggen bijvoorbeeld waterijsjes in de vriezer, maar als ik er een keer zin in heb, pak ik rustig wat chocolade- of roomijs. Dat moet ook gewoon kunnen, vind ik.

Nog 20 kilo

Heel snel gaat het afvallen niet meer, ik kan zomaar een maand blijven hangen op 1 kilo. Maar dat maakt ook helemaal niets uit! Ik gun mijn lijf de tijd om te wennen en probeer me er niet te druk om te maken.

Net als tijdens de challenge sta ik nog wel altijd iedere dag op de weegschaal. Voor sommigen zal dat stressvol zijn, maar ik vind het juist fijn. Als ik me een beetje laat gaan, kom ik in een week makkelijk 2 kilo aan. Door iedere dag te wegen, houd ik het in de hand.

Hardlopen

Sporten doe ik niet. Ik fiets wat extra rondjes door de wijk en wil na de zomervakantie baantjes gaan zwemmen. Misschien dat ik - als ik nog wat meer afval - wel kan gaan hardlopen. Nu is dat nog te zwaar voor mijn gewrichten. Mijn streven is om voor januari 2019 nog 20 kilo te verliezen.

Dan zit ik op een 'gezond' gewicht. De reacties zijn allemaal positief. Familie en vrienden zijn blij voor me en zien dat ik me nu veel beter voel. Maar mensen die ik een hele tijd niet hebben gezien, schrikken vaak; het is toch een flink stuk Sabrina dat ik ineens kwijt ben, haha."

Jij op VROUW

Heb jij een bijzonder verhaal dat je met ons wilt delen?

Dan kan dat hier!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.