Nieuws/Vrouw
410991693
Vrouw

Rachèl heeft blaaspijn: Alsof mijn buik klappen krijgt

In de Volkskrant vertelde Saskia Noort hoeveel last ze heeft gehad van het blaaspijnsyndroom. Het is een pijn die Rachèl Kromdijk (26) heel goed kent: ze heeft sinds haar twaalfde vaak last van blaasontstekingen. Sinds vorige zomer heeft ze zelfs voortdurend blaaspijn. "Het voelt alsof mijn buik allemaal klappen krijgt."

Rachèl krijgt de gekste vragen over de aanhoudende blaasontstekingen: of ze op vroege leeftijd geslachtsgemeenschap heeft gehad, of ze misschien tegen haar wil 'dingen' heeft gedaan...

Spiraaltje

Uiteindelijk laat ze een spiraaltje plaatsen in de hoop dat het iets zal veranderen. ''We gingen twee weken op vakantie naar Italië en ik heb daar ontzettende pijnaanvallen gehad. Het voelde alsof ik scheermesjes plaste. Veel in de auto zitten in die hitte was geen succes. Als ik zulke pijn heb, kan ik alleen maar liggen.''

Rachèl heeft een zittend beroep bij een detacheringsbureau. ''Dat is heel fijn want als ik zou moeten staan zou ik veel last hebben van pijn.'' Maar een feestje moet ze niet zelden verlaten, omdat ze hevige pijn krijgt.

''Het voelt als een hittegolf over mijn rug en alsof mijn buik allemaal klappen krijgt. Dat zie je niet aan de buitenkant dus meestal lach ik het tegenover anderen weg. Pas als ik ga liggen, gaat het beter.''

Scan

Ze probeerde al van alles. "Ik heb een tijdje bekkenfysiotherapie gehad. Daar werden groene thee, gember en tomaten mij afgeraden. Dat verbaasde me, want ik kreeg altijd te horen dat juist dat allemaal zo goed voor je is. Maar uiteindelijk hielpen de therapie en het laten staan van die producten niet."

Rachèl laat zich doorverwijzen naar het ziekenhuis waar ze ondersteboven wordt gekeerd. Uiteindelijk is op een scan een klein vlekje te zien: een niersteen. Tijdens een operatie in juni worden haar urinewegen opgerekt. Even lijkt er uitzicht op een pijnvrij lijf maar al na het ontwaken uit de narcose is die hoop vervlogen. "Er was nog geen steentje gevonden, slechts een kalkvlekje."

Endometriose

Sinds de operatie kreeg ze nog twee keer een blaasontsteking. Haar dokter denkt nu aan endometriose en Rachèl gaat over anderhalve maand weer terug naar de gynaecoloog. "Nu alle enge ziektes zijn uitgesloten, 'hoop' ik inderdaad dat het endometriose is.

De pijn gaat de laatste tijd gelijk op met mijn menstruatie. Het zou ook een bacterie kunnen zijn, maar er is nog geen bloed afgenomen om dat te testen, dus ik wil dat ze dat ook gaan doen in het ziekenhuis." Op 8 augustus gaat Rachèl trouwen. Ze hoopt die dag pijnvrij door te komen.

Jij op VROUW.nl

Wil jij iets delen met de redactie?

Stuur dan een berichtje!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.