Nieuws/Vrouw
412989975
Vrouw

'Vrouwen leren al op jonge leeftijd dat ze op hun hoede moeten zijn voor mannen'

Een paar maanden terug was ik op de verjaardag van een goede vriendin. De partner van mijn ex-genote was zo vriendelijk om te chauffeuren, zodat ik me op een zomerse avond te goed kon doen aan de gin-tonic. Ergens halverwege de avond kwam een vrouw naar me toe die haar hand uitstak en vroeg of ik die columnist van Vrouw was.

Ze stelde zich voor als een oude jeugdvriendin van de jarige job, en vroeg waar mijn columns over gingen. Met enige trots vertelde ik over mijn ambitie om wekelijks te schrijven over dagelijkse beslommeringen belicht vanuit het mannenbrein, of liever gezegd: mijn mannenbrein.

Het is gewoon zo

Geamuseerd keek ze me aan toen ze vroeg of ik van mening ben dat een mannenbrein wezenlijk verschilt van een vrouwenbrein. De gin-tonic deed inmiddels zijn werk en meestal betekent dat bij mij dat ik een onsamenhangend verhaal begin af te steken, waarbij ik af en toe de glibberige rode draad als reddingsboei kan vastpakken.

Lang verhaal kort; ik vertelde haar met heel veel woorden dat mannen- en vrouwenbreinen wel degelijk verschillen, maar dat ik dat zo één-twee-drie niet kon onderbouwen met wetenschappelijk onderzoek. "Het is gewoon zo", hoor ik me nog zo stellig beweren.

Glad ijs

"Volgens mij klopt het niet wat je beweert", zei ze, terwijl ze me met een flauw lachje aankeek. "Uit de literatuur en tal van wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat het brein van de man juist niet of nauwelijks verschilt van het brein van de vrouw."

"Waar haal jij al die wijsheid vandaan?", vroeg ik belangstellend, terwijl ik nog maar wat gin bijschonk en mij tegelijkertijd realiseerde dat ik me op glad ijs begaf. "Ik ben neuro-wetenschapper", zei ze. "Maak ook maar een gin-tonic voor mij. Dit kan nog een interessant gesprek worden met jou, vermoed ik zo", vervolgde ze.

Opdringerig

Volgens haar beleven vrouwen het leven wezenlijk anders dan mannen en dat kan voor een belangrijk deel worden verklaard door de opvoeding. Vrouwen zijn doorgaans wat voorzichtiger in de omgang met elkaar en minder geneigd om risico's te nemen.

Zo wordt bijvoorbeeld al op jonge leeftijd aan meisjes verteld dat ze op hun hoede moeten zijn voor mannen. Voor mannen die het slecht voor hebben met vrouwen. Mannen die hun sexuele behoeften niet onder controle hebben en te pas en te onpas vrouwen lastigvallen met hun opdringerige gedrag. Of dat nu in de kroeg is, op het werk of willekeurig welke plek dan ook.

Angst voor represailles

Vrijwel alle vrouwen hebben in hun leven wel eens een nare fysieke en/of mentale ervaring opgedaan; dikwijls meerdere keren zelfs. Uit angst voor represailles wordt dit vaak onder de pet gehouden. In de interactie met mannen speelt dit weldegelijk onderhuids een rol.

Vrouwen gaan al sinds mensenheugenis gebukt onder de tirannie van mannen, die vrouwen zien als een soort gebruiksvoorwerp waar je ongestoord je gang mee kan gaan. We leven dan wel in de 21e eeuw, maar het sausje van de beschaving is wat dat betreft nog flinterdun.

De afgelopen weken is helaas maar weer gebleken wat voor een leed dat met zich meebrengt.

Harvey Weinstein

Neem nu die filmproducent Harvey Weinstein, die maar wat graag de lakens uitdeelde. Niet alleen om te heersen op de filmset, maar vooral ook om eronder zijn lusten bot te vieren. Ik heb hem maar gebombardeerd tot illustere opvolger van wie ooit de huisvader van de tv was, Bill Cosby.

President Trump is ook zo'n 'mooi' voorbeeld van een man die niet onder stoelen of banken steekt welke plek vrouwen hebben in de maatschappelijke pikorde. Hele hordes mannen verschaffen zich zo - gesteund door nota bene hun president - een alibi om vrouwen te behandelen als huisvuil.

Ze verliezen de grip

En dichterbij huis heeft onze voormalige 'troetel CDA-er' Camiel Eurlings laten zien hoe je een conflict met je partner ook op kunt lossen, als je begrijpt wat ik bedoel. Het wordt er allemaal ook niet makkelijker op in deze tijd waar vrouwen zich steeds onafhankelijker ontwikkelen en zich vaker de vraag stellen waarom ze überhaupt een man nodig hebben in hun leven.

Het aantal sterke vrouwen groeit navenant en dat maakt veel mannen onrustig. Ze verliezen de controle en de grip op vrouwen en dat leidt onherroepelijk tot ongewenst gedrag en nare excessen.

Oorvijg

Ergens in de evolutie van de mensheid is een weeffout gemaakt volgens mij. Wij mensen mogen dan wel de meest ontwikkelde diersoort zijn, in de omgang tussen man-vrouw kunnen we nog heel wat afkijken van het dierenrijk.

Bij de meeste diersoorten moet het mannetje het niet flikken om out of the blue ongewenst toenadering te zoeken. Dan wordt hij getrakteerd op een oorvijg en in het meest ongunstige geval bekoopt hij het met zijn dood.

Laat een man gerust een voorbeeld nemen aan de pauw. Versieren mag, pronken mag, lonken mag, maar als het vrouwtje écht onder de indruk is en als ultieme beloning wenkt, dan pas is dat het signaal om in sierlijke, behoedzame draf toenadering te zoeken.

En als beloning steekt zij een veer in zijn ... (nou ja, je-weet-wel)

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.