Vrouw/Praat Mee
415250648
Praat Mee

'Niet aan papa vertellen hoor!' Hoe veilig is een geheim bij jou?

houd jij het geheim van je dochter veilig?

houd jij het geheim van je dochter veilig?

Je kind vertelt je een geheim(pje). 'Niet aan papa vertellen!', fluistert ze er nog bij. Jij bent er vol van en staat in dubio... Deel je het alsnog stiekem met je partner? Praat mee!

houd jij het geheim van je dochter veilig?

houd jij het geheim van je dochter veilig?

Stel, je kind is de laatste tijd stiller dan normaal en je checkt regelmatig of het wel gaat. Dan komt 's avond in bed het hoge woord eruit: ze is verliefd! Je kunt er niet meer omheen: jouw kleine meisje wordt steeds meer een vrouwtje. Ze vraagt er wel bij of je het niet aan papa wil zeggen. Ze voelt zich reuze opgelaten en durfde het eigenlijk amper aan jou op te biechten.

Geheimen

Toen mijn twee kinderen nog klein waren, had ik het verhelderende boek Nee! Een boek over nee en ja zeggen van seksuoloog Sanderijn van der Doef gekocht. Daarin wordt ondermeer verschil gemaakt tussen goede en slechte geheimen.

De goede geheimen zijn zaken waarvan je blij wordt en die je lekker voor jezelf mag houden. Want van een dergelijk geheim in je hoofd word je alleen maar vrolijk en dat is fijn. De slechte geheimen zijn zaken waarvan je verdrietig wordt en/of die je bang maken.

Misschien krijg je er zelfs buikpijn van. Daarvan wordt gezegd dat je ze altijd met iemand moet delen bij wie je je veilig voelt. Als dat niet je ouder is dan een leerkracht of een ouder van een vriendje.

Puberzoon

Ik vond het altijd prettig om uit dat boek voor te lezen. Want het is natuurlijk heel eenzaam om met een 'slecht' geheim rond te lopen. Dat wil een ouder/verzorger natuurlijk niet. Je wil dat ze altijd bij iemand terecht kunnen.

Nu mijn kinderen groter worden merk ik dat er steeds meer is dat ze niet vertellen. Vooral puberzoon (bijna 17) heeft er een handje van om mij zo min mogelijk te vertellen. Ik vind dat jammer, maar het is niet anders.

Liefdesleven

Zo merk ik dat hij weinig mededeelzaam is over zijn liefdesleven. Het is allemaal een beetje gissen wat er op dat gebied gebeurt. Wellicht bespreekt hij dit soort zaken wel met zijn vader (mijn ex-man) en dat is natuurlijk ook prima. Hij heeft recht op een eigen leven. Zelf was ik als puber ook bijzonder spaarzaam met zulke info.

Je gaat je ouders natuurlijk niet vertellen hoeveel je op een feestje hebt gedronken, of dat je eerste vriendje met je beste vriendin heeft staan zoenen. Dat zijn dingen die je zelf wil verwerken/uitzoeken, zonder dat je ouders er met hun neus bovenop zitten.

Stel je voor dat ze zich ermee gaan bemoeien! Dat zou irritant zijn. Dat is ook losmaken en opgroeien. Dat moet ook. Al is mijn jongste (nog) wat meer extravert. Net zo goed als de ene volwassene meer open is dan de ander.

Praat mee

De geheimen in de categorie 'verliefd' en 'ongesteld' zijn natuurlijk 'goede' geheimen, maar het kan wel zijn dat het kind zich schaamt en het liever niet aan 'de grote klok' hangt. Ga jij hierin mee en houd jij je mond of deel je die 'pubergeheimen' toch met je partner? Of vind jij dat je daarmee het vertrouwen van je kind schaadt? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.