Nieuws/Vrouw
416415222
Vrouw

Nancy (37) zweert bij cannabisolie: Mijn klachten verdwijnen naar de achtergrond

vrouw staart met een kop koffie uit het raam

vrouw staart met een kop koffie uit het raam

Als Nancy* (37) opstaat laat ze een druppeltje cannabisolie onder haar tong vallen. Een ritueel dat ze voordat ze gaat slapen herhaalt. Ze heeft fibromyalgie, een depressie en een angststoornis. Vandaag stond in de Volkskrant dat de verkoop van cannabisolie explosief stijgt, terwijl het tegelijkertijd een illegaal 'wondermiddel' is waarop nauwelijks toezicht wordt gehouden. Nancy: "Mijn klachten zijn een stuk minder door het gebruik van deze olie."

vrouw staart met een kop koffie uit het raam

vrouw staart met een kop koffie uit het raam

"Ik zweer bij het gebruik van cannabisolie. Ik ben er een heel andere vrouw door geworden. Ik trek er weer op uit, kan mijn handen weer uit de mouwen steken. Daarvoor ging dat niet." Ze klinkt nu opgewekt en monter, maar haar dagen zagen er voor het gebruik van de olie heel anders uit.

Chronische depressie

In 2010 kreeg Nancy een depressie die chronisch werd. Daarnaast heeft ze last van een angststoornis. "Door die angststoornis ontwikkelde ik straatvrees; het was een hele opgave om uit mijn huis te komen. Had ik dan eindelijk genoeg moed verzameld om naar de supermarkt te gaan, begon ik op het parkeerterrein al te hyperventileren bij het zien van al die mensen. Meestal maakte ik dan rechtsomkeert en sloot mezelf op in de slaapkamer."

Sinds anderhalf jaar gebruikt Nancy iedere dag cannabisolie. Weliswaar bij de drogisterij, apotheek en webwinkels is CBD (cannabidiol) verkrijgbaar, maar daar zit dan vaak geen THC in. Het stofje dat ook in wiet zit en je high kan maken.

Veel paniekgedachten

Nancy gebruikt olie met THC, omdat dat volgens haar een betere werking heeft. Dit is dan wel illegaal. Het toezicht hierop wordt gehouden door de Inspectie voor de Gezondheidszorg, maar die treedt nauwelijks op.

"Anderhalf jaar geleden voelde ik me, zoals heel vaak die tijd, ontzettend slecht. Door de fibromyalgie had ik veel pijn en was ik erg vermoeid. Tel daarbij op dat ik een depressie had en de hele dag veel paniekgedachten had."

Met een pipetje

"Via een kennis kwam ik in aanraking met cannabisolie. In eerste instantie was ik sceptisch: dat is toch gewoon drugs? Voordat ik besloot het te proberen, las ik mij goed in. Zou het helpen bij mijn klachten, hoeveel mag ik dan nemen en wat voor effect zou er merkbaar moeten zijn?"

"Ik trok de stoute schoenen aan en probeerde het een keer. Het advies luidde om te beginnen met een druppeltje onder mijn tong. Dat kon je dan het beste voor de spiegel met een pipetje doen, maar ik sloeg dat advies in de wind en deed het op gevoel."

Stoned

"Ongemerkt kreeg ik ruim vier druppeltjes onder mijn tong. Een halfuur later was ik stoned. Mijn partner was bij me en heeft me heel hard uit zitten lachen. Het was een grappige ervaring, maar de volgende keer deed ik het uiteraard met minder druppels. Nu helpt zelfs een druppel in de ochtend mij al de dag door, zonder high te zijn."

"Iedere ochtend en avond gebruik ik een of twee druppeltjes. Binnen een halfuur verdwijnen mijn pijnklachten net als de sombere,- en paniekgedachten. Ik merk dat ik door het gebruik van de olie weer veel meer durf."

Ontwenningsverschijnselen

"Ging ik voorheen vanwege mijn angststoornis niet snel naar een verjaardagsfeestje, braderie of de supermarkt, nu ga ik daar wel heen. Nog wel met een beetje een angstig gevoel, maar de druppels geven me de kracht om tóch te gaan. Had ik vroeger niet de energie om te koken of het huishouden te doen, dat lukt me nu wél."

"Ik zie mezelf niet als verslaafd. Een tijdje geleden had ik een ernstige kaakontsteking, waarvoor ik antibiotica kreeg. In combinatie met de cannabisolie niet zo’n goed idee dus stopte ik er twee weken mee. Mijn klachten werden toen wel erger, maar van ontwenningsverschijnselen was geen sprake."

*Nancy wilde liever anoniem blijven, daarom is ervoor gekozen haar achternaam weg te laten

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.