Nieuws/Vrouw
417672926
Vrouw

Mathijs over suiker: Stop eens met frisdranken en vruchtensappen

Elke week deelt healthy chef en ervaringsdeskundige Mathijs Vrieze (38) een tip aan de hand van het challenge-thema. Deze week vertelt hij over het maken van bewuste keuzes.

In de gezonde leefstijl zoals ik die adviseer, vind ik het belangrijk om te kijken naar producten die je wél mag eten en drinken. Probeer te focussen op wat wél te eten. Zo houd je gezond koken en afvallen leuk. Ook kun je beter bezig zijn met je gezonde leefstijl in plaats van met afvallen, en met geluk in plaats van met óngeluk. Bezig zijn met gezond eten heeft ook alles te maken met de manier waarop je over dingen denkt en hoe je daarnaar dingen kijkt.

Etiket

Lees eens het etiket op de verpakking. Je hoeft er geen uitgebreide studie van te maken, maar kijk gewoon eens naar de ingrediëntenlijst. De ingrediënten die als eerste worden genoemd, daarvan zit het meest in het product. Als daar redelijk vroeg suiker (of een van de schuilnamen) staat, weet je dat het zoet is.

Bij de voedingswaarden kun je ook aflezen hoe zoet iets is: suikers vallen onder de koolhydraten. Waarom hadden de mensen tweehonderd jaar geleden geen last van overgewicht en suikerziekte? Hoe denk je dat het komt dat wij nu kampen met welvaartsziektes? Het percentage van mensen met overgewicht in de westerse landen is schrikbarend hoog en stijgt nog steeds.

Frisdranken

Ik ben ervan overtuigd dat overgewicht is ontstaan doordat de voedselindustrie ons eten is gaan maken. En we sindsdien zo belachelijk veel suiker binnenkrijgen. Het is weliswaar lekker en je wilt er steeds meer van hebben maar... je wordt er bovenal ziek en doodmoe van! Daarom wil ik je uitdagen te stoppen met frisdranken en vruchtensappen. Reken maar eens uit hoeveel dat scheelt!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.