Vrouw/Columns & Opinie
418520028
Columns & Opinie

'Blue Monday? Laat je niet gek maken!'

Oké, het is vandaag Blue Monday, de meest depressieve dag van het jaar. Zeggen 'ze'. Want als jij je voor het karretje van dat soort voorspellers laat spannen en je plots daadwerkelijk minder lekker in je vel zit, denk dan nog een keertje na. En dan niet alleen over het fenomeen Blue Monday op zich, maar over alle gebieden van belang in jouw leven.

Want wie zijn die 'ze' die voor jou bepalen hoe je je voelt en wat laat jij 'ze' allemaal nog meer als waarheid bestempelen? En bovenal; is het niet eens de hoogste tijd dat je daar iets aan gaat doen? Bijvoorbeeld je eigen waarheid - maar vooral je eigen geluk - bepalen?

Stemmingmakerij

Blue Monday is pure stemmingmakerij, als je het mij vraagt. Een poging de halve wereld een depressie in te praten. Dat is wat mij betreft wat de Britse psycholoog Cliff Arnall ermee deed toen hij het fenomeen in 2005 lanceerde.

Blue Monday zou de rotste dag van het jaar zijn omdat de gezelligheid van Sinterklaas, kerst en Oudejaarsavond alweer ruimschoots voorbij zijn en de meeste goede voornemens inmiddels in het water gevallen zijn.

Belastingaangifte

Ook zou meetellen dat rond deze tijd de eerste serieuze gedachten aan het doen van je belastingaangifte zich aandienen en dat het nu koud, nat en donker is buiten. Allemaal bronnen van onrust en ongeluk. Wat een onzin.

Hoe mooi is juist de dag van vandaag als je er eens met andere ogen naar kijkt? Er ligt juist een heel jaar aan prachtige kansen voor ons. En dat weer? Dat heeft ook zijn schoonheid. Maar buiten dat, het duurt niet lang meer of de eerste bloemetjes zich alweer aandienen. Ik was van het weekend op een kinderboerderij met mijn kleintjes en daar waren zowaar al vijf schatjes van lammetjes geboren.

Meer dan genoeg liefde

Ik teer nog op de heerlijke oliebollen en appelflappen die mijn kleintjes en ik samen hebben gebakken en er is meer dan genoeg liefde te ontdekken om ons heen. Kijk maar eens goed; een moeder met haar kinderen, behulpzame mensen...

De lach die je krijgt als je vanuit je diepste zelf je meest welkome groet aan een voorbijganger geeft, de stapel complimenten die je jezelf kunt maken als je jezelf eerlijk in de spiegel aan durft te kijken. En geloof je het niet? Kijk dan maar eens goed, lach naar jezelf en besef hoe leuk je bent!

Nieuw jaar, nieuwe kansen

Valt of staat je gevoel van de dag niet met de betekenis die je aan dingen geeft? Het is het verhaal van de ene persoon die het glas als halfleeg ziet en de ander die het glas als halfvol ervaart.

Het zal je niet verbazen dat ik die laatste houding heb en ik wens iedereen die toe. Sterker nog, het is voor iedereen heel makkelijk om tot die categorie toe te treden. Het is gewoon een kwestie van de knop indrukken en doen.

Positief denken

Positief denken. Een nieuw jaar, een nieuwe ronde, nieuwe kansen en het besef dat jij er mag zijn (ja, ook jij en jij en jij en jij. Echt iedereen - dus zelfs jij daar die nu denkt dat dit niet voor jou geldt - en dat je te gek bent zoals je bent.

En dat vandaag geen depressieve dag is maar een dag zoals alle andere die jij invult zoals jij kiest. Kies! In vrijheid en met respect naar anderen en jezelf. Kies zonder reden dat dit een prachtige dag is en kies ervoor om van jezelf te houden zoals je bent en accepteer dat niet iedereen is zoals jij het graag zou zien. Laten we van deze maandag daarom dit jaar geen blauwe maar een dieprode maken, de kleur van de liefde - ook van die voor jezelf - en van wederzijds respect. Alle goeds.

Echt depressief

PS: Ben en blijf je nou structureel triest of depressief en kom je er niet uit - een serieuze depressie is natuurlijk andere koek - maak in dat geval van deze dag je nieuwe start en zoek hulp of aansluiting bij mensen of instanties die je kunnen helpen. En of je het nou wilt geloven of niet, ook jij bent de moeite waard om van te houden. Zelfs als je denkt van niet. Maak verschil, voor jezelf en de wereld om je heen!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.