Nieuws/Vrouw
419967892
Vrouw

Diana (51) over door XTC overleden zoon (19): Mike vocht 3 uur voor zijn leven

Vandaag is het Internationale Dag tegen Drugsmisbruik en Drugshandel. Uit recente cijfers blijkt dat 80 procent van de jongeren dan wel eens een pilletje slikt. Gemiddeld zeven jongeren overlijden jaarlijks aan de gevolgen van XTC. Diana van Kreij (51) verloor haar enige kind Mike (toen 19) in 2014 na een overdosis XTC op een danceparty. Ze heeft er haar missie van gemaakt te waarschuwen voor de gevaren van de partydrug: "Ze kregen zijn temperatuur maar niet omlaag."

"Het is nu anderhalf jaar geleden, maar er gaat geen dag voorbij dat ik niet aan hem denk. Het liefst zou ik nog veel over hem praten, maar je merkt dat iedereen verder is gegaan met zijn leven. Zeker zijn vrienden van toen, het clubje waarmee hij uitging."

Reuzenrad

"Ik ben ook verhuisd uit Esch, het dorpje waar we gelukkig waren. Na mijn scheiding zag ik daar een mooie flat, die net even te duur was voor mij. Mike zei toen 'Mam, ik help je wel. We doen het samen'. Hij was toen pas 17 en had net zijn eerste baantje als ‘honer’ - iemand die buizen op maat maakt voor bijvoorbeeld een reuzenrad -, maar zo’n jongen was hij."

"Gelukkig heb ik na zijn dood veel steun gehad aan zijn vriendin. Een hele lieve meid. Zij wist dat Mike wel eens drugs gebruikte op een feestje. Ik niet. Ze hebben er nog wel eens ruzie over gemaakt. Zij vond dat Mike het aan mij moest vertellen. Dat wilde hij niet."

Bozig

"Misschien dat hij niet wilde dat ik me zorgen maakte. Ik weet nog dat we in de auto zaten en er iets op de radio kwam over drugs. Er was iemand overleden bij het uitgaan. Ik zei ‘Dat doe je niet he jongen? Kijk je uit?' Hij antwoordde 'Tuurlijk niet mam, dat weet je toch!'. Hij reageerde zelfs een beetje bozig. Had ik toen beter moeten weten? Had ik door moeten vragen? Ik weet het niet. Ik zocht er toen niks achter."

"Hij was wel vaak moe op zondag, of op maandag na het stappen. Maar ik vond dat normaal na zo’n weekeinde. Achteraf ga je erover nadenken, maar ik stond er niet bij stil dat het door de drugs zou kunnen komen."

Oisterwijk

"De dag nadat hij op het feest in Oisterwijk was, ben ik met mijn vriend naar Antwerpen gegaan. Mijn telefoon was ik vergeten op mijn werk. Ik dacht 'Mike slaapt lekker uit'. Dus toen mijn zus naar mijn vriend belde en per se met hem wilde praten kreeg ik argwaan. Mijn vriend ging zelfs naar buiten om met haar te praten. Toen hij terugkwam zag hij lijkwit. Ik heb het uit hem moeten trekken. Mike was dood. Mijn enige kind. Dan stort je wereld in elkaar."

"Later heb ik mijn telefoon gecheckt. Had Mike me gebeld op de nacht van het feest? Gelukkig heeft hij mij niet gebeld, dat had ik heel erg gevonden. Als ik zijn oproepje gemist had. Dat ik dan niet opgenomen had, terwijl je kind je nodig heeft."

Eigen Beeld

Eigen Beeld

42 graden

"In het ziekenhuis kregen ze hem binnen met een XTC-overdosis. Ze hebben gedacht dat ze hem er wel weer bovenop zouden krijgen. Maar ze kregen zijn temperatuur maar niet omlaag. Die was opgelopen tot 42 graden."

"Ze hebben gekoeld met ijs, maar tevergeefs. Hij heeft drie uur voor zijn leven gevochten. Waarschijnlijk heeft hij een pil genomen maar dacht hij dat die niet werkte en heeft hij er toen nog een genomen. We zullen nooit weten wat er gebeurd is. Feit is dat Mike weg is."

Lotgenoten

"Na de dood van Mike kon ik bijna nergens terecht voor informatie over het onderwerp. Ik wilde graag contact met lotgenoten. Er moeten toch veel meer ouders zijn die met dit probleem worstelen? Gelukkig heb ik nu goed contact met Lion van de Burgt, die haar dochter Renate verloor. Het is heel belangrijk voor mij om niet te zwijgen. Maar om verbinding te zoeken. Elke XTC-dode is er een te veel."

"Ik geef nu lezingen in de klas over XTC en heb een ontmoeting gehad met staatssecretaris Van Rijn. Mijn missie is om XTC bespreekbaar te maken. Om de gevaren van drugs te belichten. Er moet een campagne komen. Want waarom wordt er wel gewaarschuwd voor roken en vuurwerk, maar niet voor XTC-gebruik? Ik vind dat de overheid daar ook een verantwoordelijkheid in heeft."

JIJ OP VROUW.NL

Ben jij een ouder die met hetzelfde probleem als Diana worstelt? En wil je dat met ons delen?

LAAT DAN HIER JOUW GEGEVENS EN VERHAAL ACHTER!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.