Vrouw/Columns & Opinie
421148274
Columns & Opinie

'IVF tot 50 moet kunnen!'

Journalist Hester Zitvast schrijft over dat wat haar raakt in het nieuws. Dit keer een eventuele verlaging van de leeftijd voor IVF. Tot 50 jaar een IVF-behandeling krijgen, gaat veel vrouwen te ver, zo blijkt uit een onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel onder 16.000 vrouwen.

Ik vraag me af wat 'veel vrouwen' daar mee te maken hebben. Gaan deze vrouwen ook oordelen over hoe lang er mag worden doorbehandeld bij kanker? Zijn de direct betrokkenen niet zelf de beste beoordelaars?

Onbegrijpelijk

Op dit moment mag je tot je 50ste proberen via een IVF-behandeling zwanger te worden. Acht op de tien deelneemsters aan het onderzoek van EenVandaag vindt dat te oud. 47% vindt dat 45 jaar de grens moet zijn. 30% stelt zelfs een grens van 40% als het uiterste.

De vrouwen die zijn ondervraagd willen zwanger worden, zijn nu zwanger of hebben in de afgelopen twee jaar een kind gekregen. Vrouwen die gezien deze achtergrond, dus redelijk 'in het sfeertje' zitten. Dat maakt het voor mij nog onbegrijpelijker dat ze zich zo opstellen.

Menopauze

De natuur maakt het doorgaans mogelijk om tot de menopauze zwanger te raken. Gemiddeld - let wel: gemiddeld - gebeurt dit rond je 47ste. Daarna is het klaar. Ik zou persoonlijk die overgang als richtlijn aanhouden.

IVF-behandelingen niet langer vergoeden vanaf 40 zou van de zotte zijn. Wat zegt deze mening over alle vrouwen die op een natuurlijke manier na hun 40ste zwanger raken? Dat had je dan dus ook liever niet zo gezien?

Hoge kosten

Ja, er zijn hoge kosten voor IVF. Maar dat opvoeren als argument snijdt wat mij betreft geen hout; je begint ook niet over hoge kosten als iemand ziek is en medicijnen nodig heeft. We hebben het hier niet over het rechtzetten van flaporen of het opspuiten van een bovenlip. We hebben het over een kinderwens en dat mag je nooit onderschatten.

Een kinderwens mag je ook nooit veroordelen. Kijk, een Emile Ratelband, die op z'n 69ste nog in zijn eentje een (achtste) kind wil krijgen en opvoeden; dáár mag je best iets van vinden. Maar een 43-jarige vrouw die maar één wens heeft, en dat is moeder worden, daar heb je alleen maar voor te hopen dat die wens uitkomt.

Geen garanties

40 is te oud. 45 is te oud. 50 is te oud. Wie zegt dat? En in welk opzicht is het slecht? Kom mij niet met 'Dan moet een kind vroeg zijn/haar moeder missen'. In 2017 was de levensverwachting bij geboorte voor vrouwen gemiddeld 83,3 jaar.

In het uitzonderlijke geval dat je op je 50ste moeder wordt, heb je dus nog 33,3 jaar om te moederen. Jaja, dat is een gemiddelde he? Maarre… dat gemiddelde houdt dus ook in dat je net zo goed op je 29ste moeder kunt worden en op je 35ste kunt overlijden. Het leven geeft geen garanties, mensen.

Levenservaring

Oudere moeders schreeuwen minder naar hun kinderen en hebben kinderen met minder gedrags- of sociale problemen. Oudere moeders zijn vaak stabieler, zowel in werk als privé. Oudere moeders hebben levenservaring.

En vergeet ook niet dat op latere leeftijd moeder worden, vaak een heel bewuste keuze is. Dan heb je het niet snel over 'een ongelukje', waarbij het eigen leven nog veel te belangrijk is en het kind misschien wel op een tweede plaats komt.

Hoop

Het is aan de vrouw, en aan niemand anders, om te kijken hoe lang ze wil doorgaan. Zouden alle vrouwen die hebben meegewerkt aan het onderzoek ook zo hebben gereageerd als ze zelf, nog ongewild kinderloos, die bewuste leeftijdsgrens dichterbij zouden zien komen? Ik vermoed van niet.

Je verlegt je grenzen, de wens is zo groot. Natuurlijk zouden alle vrouwen bij wie het niet wil lukken het graag anders zien. Zij hadden ook jaren en jaren eerder zwanger willen raken. Maar dat is niet gelukt en zij klampen zich vast aan iedere hoop die er is. Hoop die je vanaf de zijlijn absoluut niet met vijf of tien jaar mag verkorten.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.