Vrouw/Praat Mee
422162538
Praat Mee

Praat mee

'Ouders te tolerant met alcoholgebruik kinderen'

Nederlandse ouders zijn te tolerant als het gaat om drankgebruik door hun kinderen. Dat concludeert het IJslandse onderzoeksinstituut ICSRA na enquêtes in zes Nederlandse gemeenten, waaronder Urk, meldt Nieuwsuur.

Uit die enquetes blijkt dat gemiddeld driekwart van de ondervraagde 15- en 16-jarigen ooit alcohol heeft gedronken. Dat is hoger dan het Europees gemiddelde.De enquêtes zijn een onderdeel van de 'IJslandse aanpak'. Daarbij werken scholen, de overheid, ouders en sportclubs samen. De IJslandse jeugd gebruikte twintig jaar geleden veel alcohol en drugs. Door de 'IJslandse methode' is dat sterk verminderd.

Eerder bleek uit onderzoek onder ouders van pubers dat bijna de helft van de vrienden toestemming heeft om alcohol te drinken.

Kindermishandeling

Volgens opvoedkundige Marina van der Wal is je kind - of het kind van een ander - alcohol geven je reinste kindermishandeling. “Je gaat je kind toch ook niet de sloot in duwen?” Uit onderzoek van wetenschappelijk tijdschrift The Lancet blijkt ook weer dat kinderen die alcohol aangeboden krijgen van hun ouders op latere leeftijd vaker een alcoholprobleem ontwikkelen.

“Tijdens de zwangerschap drink je niet en eet je geen rauwmelkse kaas. Alles om het baby’tje maar zo gezond mogelijk te houden. Je zorgt er vervolgens voor dat ze niet in 7 sloten tegelijk lopen, niet op een motor klimmen voor hun 18de, maar je geeft ze wel drank! Het emotioneert mij echt.”

“Een echte puber is een ongehoorzame puber. Er wordt gespeeld en geëxperimenteerd met de regels. Dat hoort bij hun ontwikkeling. Dus zelfs als jij stelt dat hij onder de 18 geen druppel krijgt zal hij er moeite voor doen om wel te drinken. Laat hem die moeite maar doen.”

Afspraken

“Werp maar een drempel op. Maak van tevoren afspraken met elkaar. Als je kind toch heeft gedronken en je merkt het, dan is het feestje van het aankomend weekeinde van de baan. Ik begrijp dat 'Nee' zeggen niet gezellig is en dat opvoeden een uitdaging is, maar het is wel belangrijk om voet bij stuk te houden als het de gezondheid van je kind betreft.”

Mag jouw kind (thuis) drinken? En zo ja, vanaf welke leeftijd? Drink jij zelf waar je kind bij is? En welke straf krijgt jouw kind als hij/zij dronken thuiskomt? Vind jij bovendien dat Nederlandse ouders te laks zijn? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.