Nieuws/Vrouw
423073604
Vrouw

Johanna: 'Bodyshaming is niet oké!'

Eigen beeld

Eigen beeld

Als er één term is die je de laatste tijd vaak hoort, is het wel bodyshaming. De Nederlandse blogster Johanna Nolet (31) gaat op eigen wijze tegen het bekritiseren en verheerlijken van lichaamsstandaarden in. Met rake teksten weet zij op social media het probleem aan te kaarten.

Eigen beeld

Eigen beeld

Volgens Johanna is het principe bodyshaming veelomvattend. “Het gaat om het verheerlijken van één lichaam of levensstijl en het bekritiseren van de groep die daar buiten valt. En indien je niet tot die verheerlijkte groep behoort, moet je er alles aan doen om er wél zo uit te gaan zien.”

Johanna’s relatie met haar lichaam is altijd wisselend geweest. “Ik ga vaak met allerlei voedingshypes mee, omdat ik ben er wel gevoelig voor ben. Het zijn hypes over hoe we als vrouw zo slank en acceptabel mogelijk kunnen zijn. Ze geven het gevoel dat als je dát doet, het je wel lukt om gelukkig en mooi te worden. En dat is niet iets van de laatste tijd.”

Onbewuste brainwashing

Want volgens Johanna begint het proces grotendeels onbewust en van jongs af aan. “Mijn ouders zijn op veel gebieden open minded, maar als ik als jong meisje een zakje chips opentrok, kreeg ik wel een afkeurende blik van hen. Rond de puberteit begon ik mollig te worden. Waar ik nu weet dat dat bij mijn lichaam hoort, maakte me dat voorheen heel onzeker. Ik dacht dat ik iets verkeerd deed."

"Dat dikker zijn ongezond en niet mooi was, werd van alle kanten bevestigd. Door de media, door mijn vriendinnen die geobsedeerd waren met slank zijn en door jongens die dikkere meisjes uitscholden. Je krijgt van alle kanten maar één boodschap: 'je moet slank zijn om mee te mogen doen'."

Ga lekker sporten!

Volgens Johanna worden gezond leven en gewicht vaak in één adem genoemd. “Vaak krijgen dikkere mensen te horen dat ze gewoon lekker moeten sporten. Zelf sport ik al mijn hele leven lang drie keer in de week én leef ik bovengemiddeld gezond. Op een kleine chocoladeverslaving na,” voegt ze glimlachend toe. “Maar soms heeft het daar niets mee te maken en is het gewoon iemands bouw. Daarbij zijn er ook slanke mensen die ongezond kunnen leven.”

“Daarbij, overgewicht heeft niet alleen te maken met ongezond eten. Het kan te maken hebben met depressies, cultuur, verteringsstelsel en ga zo maar door. Mensen kiezen er niet bewust voor om dik te zijn. Daarom voel ik mij geroepen er iets over te zeggen.”

Blijvende onzekerheid

Toch is ook Johanna soms nog onzeker over haar lichaam. “De ene dag ben ik helemaal oké met mijn lijf en post ik strijdbaar een foto, de andere keer baal ik ervan hoe ik eruit zie. Dan ga ik toch weer plannen maken hoe ik mijn vet eraf kan krijgen. Dingen als: ‘Vanaf maandag ga ik écht elke dag sporten’ of ‘Ga ik dat dieet volgen’. Maar waarom eigenlijk? Ik ben goed zoals ik ben. Alleen moet ik mezelf dat steeds vertellen omdat ik continu andere dingen hoor en zie.”

"Mijn boodschap? Laten we eens stoppen met vertellen wat mooi is en wat niet. Laten we elkaar en onszelf niet alleen beoordelen op het uiterlijk. Elk lichaam ziet er anders uit en dat is oké. Laten we gewoon zijn.”

Wil je meer lezen van Johanna? Volg haar blog 'Geen bekende vrouwen' of website.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.