Nieuws/Vrouw
425558451
Vrouw

'Hoera ik word 50! Hoe bevrijdend...'

“Huh, word jij 50?” roept een 35-jarige collega verbaasd. Veinst ze haar verbazing of verwachtte ze oprecht niet dat ik in 1969 het levenslicht zag? “Ja,” antwoord ik bijna trots, want ik ga wel degelijk al een halve eeuw mee. Genoeg jaren om ‘antiek’ genoemd te worden.

Met alle respect voor mijn eigen moeder (1946) en haar leeftijdsgenoten, kan ik wel stellen dat het huidige 50 er iets anders uitziet dan toen zij dat werden. Ik zag haar zeker niet aan een kite hangen of met haar tevens 50-jarige vrienden naar een festival gaan. Dat is vandaag de dag beslist anders. Mijn ‘eitjes’ mogen dan misschien bijna op zijn, voor de rest doe ik nog voor de volle honderd procent mee. Maar dat 50 het nieuwe 40 of zelfs 30 is, vind ik zo’n onzin. Hoezo dan? Toen ik 30 of 40 was, kampte ik met allerlei levensvragen, onzekerheden en andere zaken waar ik me inmiddels gelukkig echt niet meer druk om maak.

Truttig

Komt het misschien doordat de vrouw van 50 enigszins onzichtbaar is in de media? Op de een of andere manier hangt er zo’n truttig imago om vijftigers heen. Als ik per ongeluk een leeftijdsgenote in een tijdschrift of op televisie zie, heeft ze grijs haar en draagt ze pastelmode. Of – nog erger – een beige regenjas tot net over haar billen. Ze lijkt in de verste verte niet op mij of mijn vriendinnen; ik herken me totaal niet in deze ‘voorbeeldvrouw’. Logisch dat iedereen meteen in de ontkenningsstand schiet.

Leve de onverschilligheid!

De meeste vijftigers die ik ken, zijn mooie, zelfverzekerde en interessante vrouwen. Vrouwen van wie ik vroeger dacht: als ik op die manier oud word, teken ik daarvoor. Daarom verbaast het me dat er zo’n grote groep met angst en beven hun halve eeuw-viering tegemoetzien. “Nee hoor, ik zorg dat ik in het buitenland ben en wil er verder niet te veel bij stilstaan,” biechtte een tenniskennis laatst op. Zij vindt het vreselijk dat ze inmiddels de 50 heeft bereikt en liet dan ook al het nodige aan zichzelf verbouwen. En niet om er knapper van te worden, maar jonger.

Mislukt trouwens, want haar gelifte ogen, strakgetrokken nekkie en lamgelegde voorhoofd hebben juist een verouderend effect. En vraagt iemand naar haar leeftijd, dan liegt ze er zonder blikken of blozen vijf tot acht jaar af. Best sneu eigenlijk, want met de jaren worden de meeste mensen juist zelfverzekerder. Ze gaan juist steeds beter in hun vel zitten en hebben maling aan wat anderen van ze vinden.

Ook in bed

Of althans, zo werkt het bij mij. Nou ben ik van nature al redelijk schaamteloos, maar ik merk dat sommige dingen me, nu ik ouder ben, al helemaal niets meer kunnen schelen. Ik kleed me bijvoorbeeld precies zoals ik zelf wil en die zorgeloosheid sijpelt ook door in de bedstee. Kon ik me als twintiger nog druk maken over hoe ik ‘het’ deed, en als dertiger hoe ik erbij lag met mijn door zwangerschappen veranderde lichaam, in het afgelopen decennium ontstond bij mij een soort innerlijke revolutie.

Voordelen

Wat boeit het dat een positie misschien niet flatteus is, dacht ik op een gegeven moment. Ik doe het zoals ik wil en heb daarmee een heel nieuwe manier van genieten ontdekt. Behalve dat dat voor mezelf heel prettig is, is het volgens mij ook nog eens veel leuker voor degene die mijn bed deelt. Allemaal voordelen van de grotere onverschilligheid die je na een bepaalde leeftijd ten deel valt. Natuurlijk moet ik ook opletten dat die nonchalante houding niet doorslaat. Want van alles maar laten gaan, wordt niemand beter. Dus ik blijf in beweging en zorg dat ik niet moddervet word en een bepaalde fitheid houd, die nodig is nu ik aan de tweede helft van mijn leven begin.

Hangend vel

Wat ik overigens ook heel idioot vind, is die afzichtelijke Sarah-pop die in je tuin wordt gezet als je 50 wordt. Ze zien er meestal uit als een grijs omaatje met een knot en een breiwerk in een schommelstoel. Doe even normaal, zeg! Een raar kerkelijk gebruik uit de middeleeuwen, wat mij betreft. Maar goed, in de middeleeuwen was de gemiddelde levensverwachting zo’n beetje 40, dus wellicht was je op je vijftigste inderdaad al een halfdood omaatje. Gelukkig is dat anno 2019 echt niet meer het geval. Want nogmaals, de vrouwen van 50 die ik ken, zijn stuk voor stuk bewonderenswaardig.

Geen gezeik

Mijn eigen vriendinnen, maar ook vrouwen als Heleen van Royen, Isa Hoes en Leontine Borsato doen al meer dan een halve eeuw mee. En hoe! Op de VROUW-redactie werken trouwens nog twee collega’s die uit de Summer of 69 komen. Allebei stralen ze een zelfverzekerdheid en levenservaring uit die past bij hun leeftijd, maar ook bij hen geen kortgewiekt haar of saaie outfits die het goed zouden doen op de cover van de Kampioen. Ook geen gezeik over het verval, trouwens. Want dat kunnen sommige vijftigers als de beste. Zeuren over de overgang, de rimpels die erin vliegen, kilo’s die er niet meer af willen of andere kwalen die met de jaren gekomen zijn. Natuurlijk, ook ík moest rond mijn 45e wel even wennen aan de nieuwigheden die ik bij mezelf ontdekte.

Verwerken

De eerste keer dat ik mezelf zag terwijl ik ondersteboven boven mijn telefooncamera hing, resulteerde echt wel in drie weken geen seks bovenop. Waar was mijn kaaklijn gebleven?! Ik moest even bijkomen van wat ik had gezien. En hangende knieën, los vel op mijn armen en groeven op de plekken waar ooit kuiltjes in mijn wangen zaten… ook dat moest ik even verwerken. Maar nadat ik met mezelf had afgesproken dat het er nou eenmaal bij hoort, vind ik mijn leeftijd en het bijpassende uiterlijk echt geen drama meer. Het is gewoon wat het is. Dat ik minder lang mijn hakken kan dragen en ’s avonds in een restaurant ongeveer een bouwlamp nodig heb om de menukaart te lezen, mag de pret verder ook niet drukken. Zelfs daar wen ik op den duur wel aan.

Feest

Moeilijker vind ik mijn overhangende oogleden. Niet omdat ze mijn leeftijd verraden, maar omdat het letterlijk vermoeiend is om onder die luiken door te turen. Gelukkig kan ik daar iets aan laten doen. Maar pas volgend jaar, want het geld dat ik nu heb gespaard, gaat naar mijn 50-En-Fantastisch-Feest. Hoe dat er precies uit gaat zien, weet ik nog niet. Maar dat er gevierd gaat worden dat ik alweer een halve eeuw meega, dat is zeker!

Jij op Vrouw

Heb jij ook een verhaal voor de redactie?

Klik dan hier

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.