Nieuws/Vrouw
429313687
Vrouw

Carla (56) is vijf jaar werkloos: ‘Ik wil voor het minimumloon werken’

Roland J Reinders / MAX

Roland J Reinders / MAX

Voor de vijftigplusser is het lastig om een baan te vinden. Werkgevers zijn erg tevreden over oudere werknemers, maar zeggen ze te duur te vinden. Carla Polk (56) is nu zo’n vijf jaar werkloos: “Al moet ik voor het minimumloon werken, dat maakt mij niet uit.”

Roland J Reinders / MAX

Roland J Reinders / MAX

Driekwart van de werkgevers vindt dat ouderen even goed functioneren als jongeren en twaalf procent vindt zelfs dat ouderen beter presteren. Maar ze vinden oudere werknemers te duur. Dit blijkt uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau. Maar tegelijk vinden ze oudere werknemers te duur voor de productiviteit die ze leveren.

Goede mix

Als Carla solliciteert, is het antwoord per mail vaak: ‘Je past niet in het team’. “Maar ik vind dat een bedrijf een goede mix moet zijn tussen jonge en oudere werknemers. We kunnen van elkaar leren.” Bovendien vindt Carla het ook heel leuk om met jongeren te werken. “Hoewel ik mij wel verbaas over hun kledingkeuze op het werk: broeken met gaten en blouses die niets te raden overlaten. Ik heb nog geleerd om een reservepanty in mijn lade te hebben.”

Stage

Carla liep onlangs mee bij de muziekzender Xite voor het tv-programma Senior Stagiair van Omroep MAX. Xite is een bedrijf vol millennials. Carla (56) vond haar stage bij het bedrijf ‘ontzettend leuk’. “Het zijn heel lieve jonge honden. En ze werken keihard.”

Toch vindt Carla dat oudere werknemers op sommige punten wel een streepje voor hebben op jongeren. “Jongeren zijn minder nauwkeurig, omdat in het digitale tijdperk alles zo aangepast kan worden. Ik heb nog geleerd om met de typemachine te werken, daar word je ontzettend nauwkeurig van.”

Daarnaast vindt Carla jonge werknemers wel erg bijdehand en opschepperig. “Bij Xite zei iemand: ‘Denk je dat je dat wel kan? Het is wel Engels hoor.’ En ze zeggen vaak dat ze van alles goed kunnen. Ik laat liever gewoon zien wat ik kan, in plaats van daarover op te scheppen.”

Keerpunt

Carla heeft tot vijf jaar geleden altijd veel gewerkt. “Toen ik een kind kreeg, ging ik van vijf dagen naar vier dagen per week. Nadat mijn man plotseling overleed, kwam ik even in de ziektewet. Toen ik wilde terugkeren in het bedrijf, was er ontzettend veel veranderd. Ik verloor mijn baan en sindsdien heb ik, op wat onbetaalde stages na, niet meer gewerkt.”

En dat vindt Carla ontzettend jammer. “Toen ik bij Xite werkte, had ik van alles te vertellen als ik thuiskwam. Mijn nieuwe partner Ed en mijn zoon vonden dat ik helemaal straalde.”

Binnenkort raakt Ed ook nog zijn baan kwijt. “Hij is 64 jaar en het duurt nog even voor hij pensioen krijgt. Hij krijgt eerst een ww-uitkering. Maar als hij geen werk vindt, ontstaat er op een gegeven moment een gat. En ik krijg niets op het moment, terwijl ik heel graag mijn eigen geld wil verdienen. Ik wil wel tot mijn zeventigste drie dagen in de week werken, maar ik krijg de kans niet.”

‘Te duur’

Carla vindt het onzin dat oudere werknemers ‘te duur’ zouden zijn. “Natuurlijk kun je voor het salaris van oudere werknemers soms wel twee jonge mensen aannemen. Maar we kunnen zelf wel bepalen voor hoeveel salaris we willen werken. Ik heb wel eens in een winkel gezegd dat ik bereid was om voor het minimumloon te werken, maar zelfs toen werd ik niet aangenomen.”

Burn-out

Volgens Carla moeten werkgevers andere keuzes maken. “Jongeren krijgen steeds vaker een burn-out. Dit kan niet veel langer zo doorgaan. Jongeren zijn jong en enthousiast, maar ouderen kunnen beter relativeren en hebben een betere helikopterview. En dat wij dingen ánders doen, betekent niet dat we het sléchter doen.”

Weet jij een leuke baan voor Carla? Stuur dan een mailtje naar carlitapolk@gmail.com. Ze is bereid om alles aan te pakken en heeft o.a. ervaring als P&O-medewerker, officemanager, receptionist, telefonist en medewerker assurantiën.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.