Nieuws/Vrouw
433567
Vrouw

President Sarkozy: 'borstvoeding is slavernij'

Borstvoeding; een verplichting?

PARIJS - Heel wat jonge moeders zijn boos op president Nicolas Sarkozy. De Franse staatsman omschreef het geven van borstvoeding als een vorm van slavernij. Echter hij is wel blij dat zijn vrouw het doet als hun dochtertje Giulia huilt, want dan hoeft hij daardoor niet op te staan.

Dit meldt de Daily Mail. Daar Carla Bruni niet graag over haar privéleven en de baby praat, had haar man Nicolas een gesprek met een groep jonge moeders in Zuid-Frankrijk over . Zo kwamen zij te weten dat madame Bruni bang is dat ze niet genoeg melk produceert voor haar dochter.

Vreugde

Alleen bij deze onthullingen bleef het niet. Vooral de zijn visie op borstboeding deed de vrouwen schrikken. "Carla geeft borstvoeding aan onze baby. Een goede zaak, want dat beschermt Giulia tegen allergieën en ziektes. Maar voor een vrouw is borstvoeding toch zowel een bron van vreugde als een vorm van slavernij." Vele vrouwenorganisaties waren niet blij met deze uitspraak van de president.

Flessenvoeding

En Sarkozy ging nog een stapje verder. "Borstvoeding zorgt ervoor dat mannen 's nachts niet hoeven op te staan. Bij flesvoeding is dat wel het geval. Echter uit solidariteit kijk ik toch eventjes mee als Carla uit bed kruipt. "

Is borstvoeding een vorm van slavernij of kletst Sarkozy uit zijn nek? Heb jij je kind(eren) aan de borst gehad? Hoe lang? Ging jouw man ook zijn bed uit als jij midden in de nacht jullie baby aan de borst had?

Het VROUW panel gaf alvast haar mening. Praat ook met ons mee!

"Alles heeft zijn voor en tegens"   Marijke Kamper is 53 jaar en net oma geworden. Ze is opgegroeid in een mannenwereld en is een verzorgend type. Zestien jaar lang had ze haar eigen antiekzaak.

Ergens kan ik Sarkozy wel gelijk geven, alles heeft zijn voor en tegens. Zelf heb ik borstvoeding gehad van mijn moeder, als er iemand allergisch is ben ik het wel, het levende bewijs dat het geen zekerheid tegen allergieën geeft. Zelf heb ik mijn drie kinderen geen borstvoeding gegeven, omdat ik aan mijn rechterborst tien operatie's heb gehad. Alle drie hebben ze geen allergie, kunnen eten wat ze willen en roken zelfs, wat ik niet kan verdragen met mijn borstvoeding. Dag- en nachtvoeding geven, geeft oververmoeiheid, dus een flesje is wel zo makkelijk en je weet precies wat er in zit en geen krampjes wanneer je spicy hebt gegeten. Misschien handig om te combineren, overdag de borst en in de nacht een flesje die de vader kan geven, zodat de moeder lekker door kan slapen.

"Wat een onzin!"   Andrea Treffers is 30 jaar en al drie jaar gelukkig getrouwd met Linda. Samen hebben ze een zoontje van 1 jaar.

Wat een onzin! Het is toch vrijwillig?? Er bestaan toch andere producten die je kan gebruiken? Ik heb Dean twee weken de borst gegeven, toen was 'ie het zat. Word blijkbaar geen "tietenman" later... Maar ik zie het absoluut niet als slavernij.. Kan je genoeg dingen geven die wel slavernij zijn.. Maar daar ging dit niet over

"Het is een zaak waar de vrouw een beslissing over moet nemen"   Saskia Bijker is 18 jaar geleden uit Nederland vertrokken voor haar grote liefde die in Madrid woonde. Inmiddels zijn ze getrouwd en wonen ze nog steeds in Spanje.

Vreemde kreet, om borstvoeding slavernij te noemen. Slavernij is dwang, en hier kies je toch zelf voor? Ik spreek niet uit ervaring, aangezien ik geen kinderen heb, maar toen ik op de Vroedvrouwenschool in Rotterdam de opleiding voor vroedvrouw volgde, werd er zeer veel nadruk gelegd op het belang van borstvoeding. Het is dus absoluut een betere optie als het tenminste mogelijk is en de moeder in kwestie het wil doen. Zoals zoveel zaken die te maken hebben met het krijgen en hebben van kinderen, is het volgens mij een zaak waar de vrouw een beslissing over moet nemen, zij het dan wel in overleg met de vader van het kind.

"Beter een relaxte moeder die borstvoeding geeft"   Debbie Maat is 44 jaar en is al 21 jaar getrouwd. Ze heeft twee leuke puberdochters van bijna 15 en 19 jaar. Ze werkt onder andere als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand.

Hoewel ik een voorstander ben van het geven van borstvoeding vind ik dat het er niets toe doet wat ik of andere mensen ervan vinden.

Het enige wat belangrijk is is hoe de ( aanstaande ) moeder het vindt en voelt. Beter een relaxte moeder die flesvoeding geeft dan een gestreste die hele dagen in de weer is met haar voeding, kolfapparaten, aanleggen en de ( v)oordelen .... een relaxte mama die borstvoeding geeft is naar mijn idee het hoogst haalbare op het gebied van het geven van babyvoeding. Met de nadruk op babyvoeding want halve kleuters die onder hun moeders shirt op zoek gaan naar een slokje melk is naar mijn idee toch ook weer niet helemaal de bedoeling. Ook dan is er nog steeds geen sprake van slavernij vind ik, maar genoeg is genoeg.

Op een gegeven moment is het denk ik gezond voor iedereen om gewoon lekker met de pot mee te eten. Dan kan mama ook weer eens een glaasje wijn drinken, genieten van een pittige rijsttafel en een mooie ipv van functionele bh gaan dragen. De ene moeder heeft hier eerder behoefte aan dan de ander.

"In praktijk gaat het niet altijd zo makkelijk"   Suzanne de Jong is 29 jaar, getrouwd en moeder van een dochtertje van één. Ze zit momenteel in de ziektewet omdat ze tijdens haar zwangerschap een hersenbloeding kreeg.

Ik hield het vijf weken vol, toen bleek dat ik te weinig melk gaf, waardoor ik aan bleef leggen. Ik was compleet geruïneerd, had geen tepel, maar misschien nog wel erger, geen humeur meer over en we noemden onze eerst nog zo schattige Lise inmiddels onze kleine sloper. Toen stopte ik ermee.

Ik denk dat bijna elke moeder wel graag borstvoeding wil geven, maar in de praktijk gaat dat niet altijd zo makkelijk. Veel vrouwen ervaren de nodige complicaties waardoor het niet lukt. Ik vind de opmerking van zarkocy een ontzettende afknapper en getuigen van een laag EQ. Borstvoeding kunnen geven is een heel bijzonder wonder van moeder natuur en net als de meeste dingen in de natuur is het er niet voor niets. In de praktijk is het zeker weten super zwaar en zijn er ontelbaar veel momenten waarop je het liefst a la minute overstapt op de fles. Toch zit het ook in de natuur dat je als moeder probeert het beste te geven aan je kind en dan wint borstvoeding, mits je een gezonde leefstijl hebt, het zeker van de poedermelk.

"Het is gewoon een natuurlijk iets"   Mireille Luijkx (41) is een single moeder van twee dochters van 12 en 15 jaar. Ze werkt in de zorgsector en geeft Reiki. Spiritualiteit maakt op een gezonde manier deel uit van haar leven.

Borstvoeding een vorm van slavernij? Nou nee hoor, het is gewoon een natuurlijk iets. En wij hebben meestal de keuze of we borst- of flesvoeding willen gaan geven. Mannen kunnen makkelijk hun vrouw steunen, door 's nachts de afgekolfde moedermelk aan de baby te geven, zodat de moeder ook een keer een nachtje door kan slapen. Als je daar samen goede afspraken over maakt, moet dat toch best lukken denk je. Maar in de praktijk hoor ik het toch vaak anders hoor, het is toch meestal de moeder die er 's nachts uitgaat.

Of iemand borst- of flesvoeding wil gaan geven, is hun eigen keuze, wat mij wel opvalt is dat sommige moeders zich schuldig voelen als ze voor flesvoeding kiezen, of als ze een paar weken de borst hebben gegeven toch moeten overstappen op flesvoeding. De baby'tjes komen wel groot, met borst of flesvoeding, het belangrijkste is dat de baby welkom is, en veel liefde en geborgheid krijgt, en of dat nou met borst of flesvoeding is, maakt niks uit. Kies gewoon wat je zelf wilt en laat je niet beïnvloeden door anderen.