Vrouw/Culinair
437529556
Culinair

Pittige asperges, een burgemeester en een cruiseschip

Het zwembad glinstert blauw in de zon, er staat een fris windje, champagne, rondgebracht door beeldige meisjes in kekke matrozenpakjes, fonkelt in de glazen. En het is pas 11.30 uur. Dochter nipt tevreden terwijl ze tegen de reling leunt. ‘Als je tot de rich en famous hoort, dan heet dit geen alcoholisme’, zegt ze, ‘dan is dit heel normaal op dit tijdstip.’

Titanic

Jammer dat haar Lief in het buitenland zit. Anders konden ze leuk op de boeg van de SS Rotterdam de beroemde Titanic-scène naspelen: ‘I’m flying Jack’. Zonsondergangetje erbij. En dan start ergens Celine Dion in.

Goochelaar

Maar in plaats van haar Lief is er een goochelaar die haar meteen het podium optrekt om een tafeltje de lucht in te ‘toveren’. En asperges. Heel veel asperges. Asperges in een rolletje rauwe tonijn, asperges van de grill met zalm van het vuur, klassieke asperges met boter, ham en eieren, in een glas met garnalen, op een broodje… Jemig, er zijn zelfs asperges verwerkt in ijs. Dochter houdt niet eens van asperges. Ze vindt ze flauw, zegt ze.

Aboutaleb

Burgemeester Aboutaleb heeft ze ook moeten leren eten, bekent hij tijdens de officiële opening van het aspergeseizoen. ‘Jullie Nederlanders denken dat jullie aardappeleters zijn. Er zijn landen in de wereld waar veel meer aardappels worden gegeten dan hier. Nee voor mij staat Nederland voor witlof èn asperges. Witlof, zo zegt hij, vond hij absoluut oneetbaar als klein jongetje. ‘Terwijl ik het tegenwoordig zelfs rauw lust.’ Het kan verkeren. Asperges, zo vertelt hij, zag hij voor het eerst op de markt. ‘Ik vroeg aan mijn vader: wat zijn dat?’ Hij zei: ‘dat eten wij niet.’

Goodybag

Dochter, met haar oer-Hollandse sproetjes en blauwe ogen heeft nog een lange weg te gaan. Ze prutst een beetje aan de kopjes van de stengels, want die gaan nog net vindt ze. En het asperge-ijsje vindt ze ook te doen. Als we weggaan, krijgen we een goodybag. ‘Nog meer asperges’, verzucht ze. ‘Ik zal er iets mee maken wat jij wel lekker vindt’, zeg ik. Als Aboutaleb ze kan leren eten, dan moet mijn dochter dat toch ook kunnen.

Asperges met pit

Nodig: 1 rode peper (pitjes verwijderd, klein gesneden), 2 teentjes knoflook (in dunne plakjes), 5 cm gember (geschild en geraspt), 1 limoen, scheutje sojasaus, koriander, 500 g asperges, zonnebloemolie.

Kook de asperges in heet water tot ze beetgaar zijn. Snijd ze in stukjes van 5 cm. Houd de kopjes apart. Doe de zonnebloemolie in een pan en fruit de peper met de gember en de knoflook op laag vuur tot ze zacht zijn. Doe de asperges (niet de kopjes) in de pan en roerbak de groente een minuut of 5. Rasp de schil van de limoen, knijp wat sap uit de limoen en voeg dat samen met een scheut sojasaus bij de asperges. Voeg de laatste minuut de aspergekopjes erbij. Bestrooi de groente met de limoenschil en de fijngesneden koriander. Lekker met gegrilde zalm (vond mijn dochter ook).

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.