Vrouw/Opgebiecht
440678509
Opgebiecht

'Mijn kinderen zijn met mijn ex op vakantie, en ik lig er wakker van!'

broer zus ijsje

broer zus ijsje

Als gescheiden ouder worden je vertrouwen en geduld continue op de proef gesteld. Mijn kinderen zijn vier dagen per twee weken bij hun vader. Waar ik mijn best doe rust en regelmaat in hun leven te brengen, is het bij hem vrij spel. Ze krijgen zoveel cola als ze willen, hebben geen vaste bedtijd en mogen ongelimiteerd op de smartphone. Vorige week is hij voor drie weken met ze naar Frankrijk vertrokken. De horrorscenario’s houden me ’s nachts wakker.

broer zus ijsje

broer zus ijsje

Vóór onze scheiding stonden we op een familiecamping in Italië. De kinderen hadden het reuze naar hun zin, en speelden de hele dag met hun nieuwe vriendjes. Het leek mijn ex leuk met een groep kleintjes te gaan touren in onze jeep.

Veiligheidsgordels

'Goed idee' dacht ik nog. Maar dat was voordat ik begreep dat het een ritje zonder veiligheidsgordels was geweest. Het zweet breekt me nog steeds uit als ik eraan denk wat er had kunnen gebeuren. Bovendien bracht hij daarmee niet alleen onze kinderen in gevaar, maar ook die van anderen.

Diezelfde zomer sneed mijn dochter zich aan haar teen, in de rivier. Ze liet het aan haar vader zien. 'Laat er door je moeder op de camping maar een pleister op plakken', zei hij. Daar had ze geen zin in, en ging dus gewoon verder spelen.

Soda

Mij had hij niets gezegd over de bezeerde teen. Een paar dagen later had ze een kloppende, grote teen. Na thuiskomst heeft ze nog een flink aantal dagen met haar voetje in een badje met soda moeten weken.

Hij laat onze kinderen wel vaker aan hun lot over. In het zwembad blijf ik er zelf altijd bij om ze in de gaten te houden; een lelijke smak op die spekgladde stenen, zonder zwembandjes het water in... Er kan van alles gebeuren. Mijn ex daarentegen kijkt niet op of om, hij laat ze gewoon hun gang gaan en roept hooguit 'Denk aan de bandjes!'.

Bandjes

Toen mijn zoontje 3 was, ging mijn toen-nog-man met hem naar het zwembad maar vergat de bandjes. Hij liet hem alleen achter om die alsnog even te halen. Maar een peuter kan zelf niet bedenken dat hij zonder bandjes het water niet in mag. Godzijdank viste een oplettende vrouw hem net op tijd uit het zwembad!

Mijn dochter is inmiddels 11 jaar en ligt de godsganse dag te bakken in de zon. Zonder bescherming. Want ze is ervan overtuigd dat je, als je je insmeert, niet bruin wordt. Maar ze is rossig en verbrandt bij het minste zonnestraaltje.

Mijn ex snapt de noodzaak van zonnebrand gewoon niet, hij smeert zelf ook nooit. De gevaren van huidkanker ontkent hij gewoon. In mijn nachtmerrie zie ik voor me hoe ik haar na de vakantie terug krijg: onder de blaren en met de bikinibandjes in haar vuurrode huid gebrand.

Drie bollen

En dan mijn zoon. Hij maakt er een sport van zo ongezond mogelijk te eten. Hij lust niets waar geen kilo’s suikers in zitten. Een stokbroodje voor ontbijt? Ho maar. Hij wil een gelato met minstens drie bollen.

Ik sta dat absoluut niet toe. Eten wat de pot schaft, is mijn devies. En zeker geen ongelimiteerde zoetigheden. Mijn ex heeft echter geen zin in gezeur. Als mijn zoon dan ophoudt met jengelen, zal hij zich geen twee keer bedenken.

En daarmee zijn al mijn opvoedkundige inspanningen verknald. Ik zal nog heel wat peentjes moeten zweten, en dan heb ik mijn kinderen eindelijk weer terug: verwond, verbrand, verwend en 10 kilo zwaarder.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.