Nieuws/Vrouw
441823485
Vrouw

7 dingen die wij doen als onze hormonen de regie overnemen

Wij vrouwen hebben er allemaal wel in meer of mindere mate last van: hormonen. En we gaan er niet altijd heel veel leuker van doen. Aan menig ruzie ligt een hormonale disbalans ten grondslag en je zult ze de kost moeten geven die een beslissing namen die bést iets verstandiger had gekund. Troost je met de gedachte dat je niet de enige bent. Een lijstje herkenbaarheden. Vink je mee?

1. Ruzie maken

Onder invloed van hormonen liggen ruzies op de loer, dat is een feit. En die ruzies gaan uiteraard niet over belangrijke zagen, integendeel. Wat voorbeelden van mogelijke aanleidingen: Het vaatdoekje is niet goed uitgespoeld, je partner lijkt een moeilijk gezicht te trekken als hij het over je moeder heeft, er is iets gepland zonder dat jij daar uitgebreid in gekend bent, de badmat is verschoven, er is gewone in plaats van organische sojamelk gekocht en de liefde van je leven heeft niet gezien dat jij de puntjes van je haar hebt geknipt. Dra-ma allemaal en het wordt nog erger gemaakt als de hormonen bij de ruzie betrokken worden. Iets zeggen als 'Jij bent zeker ongesteld' is als olie op het vuur.

2. Eten

Er MOET chocola komen. Of ijs, veel ijs. Of je MOET naar de snackbar. Of je moet overal pesto bij. Of mayonaise. Normaal gesproken ben je best wel in control als het om eten gaat, maar als je ongesteld, zwanger of in de overgang bent, wil je ineens bij het ontbijt een kroket. Of midden in de nacht een reep chocola. Leg het mannen maar eens uit…

3. Chagrijnig

Als je hormonen op hol zijn, hangt er vaak een permanente sfeer van irritatie en chagrijn om je heen. Je vindt het altijd best wel leuk als je puberdochter heel hard met de hitlijsten meezingt, maar nu is het net alsof er een gloeiend hete priem je gehoorgang in boort. Of de hond slaat aan omdat de postbode aan je deur staat… Je belt nog net het asiel niet op om hem op te laten halen.

4. Bad hairday

Of beter: een bad hoofd-day. Je make-up wil niet, je haar zit niet, je hele hoofd lijkt er wel anders uit te zien. Ben je dikker? Houd je vocht vast? Zat die rimpel er gisteren ook al? Waar komen die pukkels vandaan? Je zucht en steunt als je voor de spiegel staat, het is een grote uiterlijke ellende. Zelfs je favoriete lipgloss lijkt ineens enorm te vloeken met de kleur van je ogen. En je weet ook wel dat het allemaal tussen je oren ziet, maar je gelooft in dit geval dan toch je ogen…

5. Niets in de kast

Vorige week was je nog best tevreden over je garderobe, nu lijkt het de sale-hoek van de plaatselijke kringloopwinkel wel. Zelfs de redelijk vers aangeschafte items doen het niet voor je. Die broek zit te strak. Je kont is er te dik in. Dat wollen vest kriebelt afschuwelijk. En hoe heb je ooit dat shirtje met die ordinaire tekst kunnen kopen? Het komt er feitelijk op neer dat je gewoon helemaal niets draagbaars in de kast hebt hangen. Nou, dan nog maar een stuk chocola eten.

6. Dikke tranen

Ze zitten hoog, de tranen om alles en niets. Het is extra lekker om onder invloed van een goede dosis hormonen een jankfilm te kijken. Er gaat met gemak een compleet pak tissues doorheen. Maar ook tijdens fikse ruzies is het lekker meebrullen met van die dramatische uitgelopen mascaravegen over je wangen. Je stort in je hormonale disbalans je halve salaris op een rekening ten behoeve van de hulpbehoevende zwerfhonden uit Zuid-Spanje of je doneert aan een ander goed doel waarvoor ze komen collecteren. De emotie zit hoog, zeg maar…

7. Seks en vreemdgaan

En ook je seksleven staat grotendeels onder invloed van hormonen. Denk je de ene week nog iedere avond 'Ik ben veel te moe voor die poppenkast', de week erna bespring je hem al als hij nog met zijn attachékoffertje, vers uit zijn werk, op jullie deurmat staat. Gelukkig gaan de mannen er vaak in mee, in onze ups & downs. O, en we gaan dus makkelijker vreemd als de hormonen hoogtij vieren. Dus krijg je die behoefte heel sterk, weet dan dat het waarschijnlijk over een paar dagen weer minder zal zijn.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.