Vrouw/Columns & Opinie
44460896
Columns & Opinie

'Zelfvertrouwen nodig? Praat vaker met onbekenden!'

Frank en vrij. Spontaan en gevat. Direct en assertief. Open en sociaal vaardig. Blijmoedig en onverschrokken. Zomaar wat steekwoorden die het zelfvertrouwen karakteriseren. En zeg nou zelf: wie wil niet sociaal intelligent door het leven stappen? Welnu, dat kan. Maar dan alleen als je bereid bent om met willekeurige onbekenden een praatje aan te knopen.

Wat blijkt is namelijk dat de mens pas echt een sterk gevoel van zelfvertrouwen ontwikkelt als hij het contact met de buitenwereld naar zijn hand kan zetten. Tegelijkertijd verklaart een gebrek aan sociale handigheid vaak waarom veel mensen geremd en angstig zijn in relatie tot hun medemens.

Afwijzing en hoongelach

Ik ben gewend aan protest: "Ik heb geen behoefte aan gesprekjes met wildvreemden" of "Ik heb wel wat beters te doen dan kletspraatjes te initiëren met lieden die daar niet om gevraagd hebben."

Maar deze protesten verraden een weerzin die voortkomt uit angst: angst voor afwijzing, angst voor hoongelach of angst voor het onbekende. En het is deze angst die ervoor zorgt dat mensen liever de gebaande paden bewandelen en alleen contact onderhouden met mensen die zij al kennen of met lieden die ervoor betaald worden om vriendelijk te reageren, zoals het winkelmeisje bij de warme bakker.

Sociale geremdheid

Toch zullen de meeste mensen, zelfs met het winkelmeisje, niet verder gaan dan het uitwisselen van enkele beleefdheden. Even een persoonlijk gesprekje opstarten, is een brug te ver. De gevolgen van deze sociale geremdheid zijn, vooral op de langere termijn, levensontwrichtend. En het zijn niet alleen verlegen mannen die het laten afweten.

Ook vrouwen lijden in stilte, omdat zij de buitenwereld als doorlopende bedreiging ervaren. Zo zou het natuurlijk wel mooi zijn als een vrouw, na haar scheiding, de moed kan vatten om nieuwe mensen te leren kennen. Misschien niet eens om meteen een nieuwe relatie te beginnen, maar wel om het gevoel te krijgen weer midden in het leven te staan.

Aan je voeten

Helaas, meer dan eens verschuilt de vrouw zich achter de opvoeding van de kinderen en kan zij zelfs op haar werk geen echte aansluiting vinden. En wachtend in de rij bij de kassa van de supermarkt ervaart zij alleen maar een verstikkende drempelvrees om die andere wachtende vrouw voor haar even aan te spreken.

Thuisgekomen zal haar dan een intens gevoel van verdriet en gemis overvallen, simpelweg omdat zij weer een dag moet doorkomen zonder ook maar een druppeltje menselijk contact.

Maak een begin: knoop even een gesprekje aan met die zwerver op de hoek van de straat. Met een vleugje oprechte belangstelling kan een kortstondige ontmoeting werkelijkheid worden. En ik overdrijf niet als ik zeg dat het effect spectaculair is: het voelt alsof de wereld aan je voeten ligt.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.