Vrouw/Columns & Opinie
445245351
Columns & Opinie

'Hoezo kun je tijdens een staking niet zelf voor opvang zorgen?'

Leeg klaslokaal

Leeg klaslokaal

De vakbonden hebben de medewerkers van basisscholen uit Friesland, Groningen en Drenthe opgeroepen om op 14 februari het werk neer te leggen*. Welke niet-romantische ziel heeft die datum geprikt? Daar gaat mijn jaarlijkse 1-op1-verwenochtend met mijn vriend. Want onze dochter is die ochtend dus ook thuis. En ja, natuurlijk zorgen wij zelf voor haar opvang. Logisch. Toch?

Leeg klaslokaal

Leeg klaslokaal

In de Handleiding bij de staking 14 februari die de PO-Raad opstelde staat dat scholen ouders mogen verzoeken de leerlingen gedurende de staking zelf op te vangen.

Zorgplicht of geen zorgplicht

Zo staat er onder andere in de betreffende handleiding: "Er wordt door juristen verschillend gedacht over een eventuele zorgplicht van schoolbesturen voor de leerlingen. Sommige juristen vinden dat leerlingen opgevangen moeten worden als het echt niet anders kan, andere juristen zeggen dat het niet hoeft als de sluiting van de school op tijd wordt aangekondigd. Het Ministerie van OCW gaat uit van een opvangplicht, dus wij adviseren besturen hier verstandig mee om te gaan.

(...) Het schoolbestuur moet beslissen hoe wordt omgegaan met de opvang van leerlingen (...). Als het bestuur ervoor kiest om wel een zorgplicht op zich te nemen, dan moeten ouders worden geïnformeerd bij wie zij terecht kunnen als ze hun kinderen zelf niet op kunnen vangen. (...) U mag daarbij overigens best kritisch zijn; van ouders mag worden verwacht dat zij zich echt inzetten om zelf opvang te organiseren."

Twee kampen

Het moge duidelijk zijn, er zullen weer twee kampen zijn: ouders die vinden dat hun kind te allen tijde moet worden opgevangen, school of geen school. En ouders die de verantwoordelijkheid nemen en zélf een creatieve oplossing verzinnen. Ik behoor tot het tweede kamp.

Er wordt immers niet voor de lol gestaakt. Want om ONZE kinderen optimaal onderwijs te kunnen bieden is werkdrukvermindering geen overbodige luxe net zo min als het verkleinen van de salarisachterstand (bizar dat het primair onderwijs nog steeds een van de slechtst betalende sectoren voor hoogopgeleiden is!).

Beperkte zelfredzaamheid

Dus ja, ik vind dat ouders/verzorgers daaraan best hun steentje kunnen bijdragen in de zin van niet zo piepen vanwege een stakingsdag. Ik kan ze ook altijd al vantevoren aanwijzen, die ouders met een beperkte zelfredzaamheid.

Zelf ga ik proberen thuis te werken (tis immers een gevalletje overmacht), mijn dochter ergens te laten spelen of een dag vrij te nemen en de hele bups bij ons thuis uit te nodigen (in de hoop dan weer een hele poos van teveel in ons huis spelende kinderen af te zijn).

Bovendien, waar hebben we het over? Het betreft voor veel scholen slechts een halve dag, want de staking valt immers op een woensdag. En dat het die dag nu ook net Valentijnsdag is... Ach, dan doen we toch gewoon een andere dag romantisch?

* Op 18 januari hebben de vakbonden AOb, CNVO, FNV en FvOv de staking in Noord-Nederland uitgeroepen, gesteund door de PO-Raad, AVS en PO in Actie. De bonden zullen de staking ongeveer een week voor 14 februari formeel aanzeggen bij de PO-Raad als werkgeversorganisatie. Bonden zullen de medewerkers van scholen in Friesland, Groningen en Drenthe oproepen tot een dag volledige werkonderbreking. Er wordt een dag geen les gegeven en ook geen ander werk verricht. Met de oproep van de vakbonden valt de staking onder het recht op collectief actievoeren. Bron: Poraad.nl

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.