Vrouw/Columns & Opinie
446714074
Columns & Opinie

Het peperbusje van Cisca Dresselhuys

Hollandse Hoogte

Hollandse Hoogte

Voor sommige vrouwen geldt: hoe ouder, hoe leuker. Neem Cisca Dresselhuys. Van haar nam ik lange tijd aan dat ze louter op aarde is neergestreken om mannen het leven zuur te maken, als akela van het blaadje Opzij. Een feministe. Weliswaar dikwijls paraderend op naaldhakken, maar die kokette pose kon De Boodschap niet verhullen: het is de schuld van alle meneren in pakken dat mevrouwen nauwelijks carrière kunnen maken. Van zoveel blinde bitterheid word je als borstenloos schepsel niet echt vrolijk.

Hollandse Hoogte

Hollandse Hoogte

Maar mevrouw Dresselhuys werd ouder en nog wijzer. Ze kroop niet achter de geraniums, maar op de barricades voor de al evenzeer belegen medemens (m/v) en wat zegt ze nu over dames die nog altijd niet massaal zijn doorgestoten tot de top van het bedrijfsleven? Het wordt de hoogste tijd dat ze peper in hun reet gestopt krijgen.

Nog humor ook

In een heerlijk Vrij-interview met Marjolein Schipper komt ze ook nog even terug op haar botsing met een KPN-baas, die veel vrouwen gebrek aan ambitie verweet. ‘Onzin’, brieste ze destijds, waarop de meneer drie dames een topfunctie aanbood. Alle drie zeiden ze ‘nee’. Waarom? Omdat ze zich als dertigers nog te jong voelden om veel verantwoordelijkheid te dragen… Een compleet busje peper dus maar tussen de billen van de verwende prinsesjes, als het aan Cisca Dresselhuys ligt. En niet piepen als het gaat branden.

Zelf had ze, gezien haar nieuwe passie, ouderenambassadeur kunnen worden, maar dat baantje ging naar ex-voetballer John de Wolf. Of ze daar boos over is, wil Marjolein Schipper van haar weten. ,,Ben je gek”, antwoordt Dresselhuys. ,,Meld ik me bij een bedrijf als ambassadrice, dan denken de mensen: die nette mevrouw hoort zeker op de afdeling personeelszaken.” Nog humor ook dus, maar het lachen vergaat haar als ze ziet wat veel vrouwen heden ten dage als loopbaan zien.

Coachen

En daar slaat ze een onzijdige spijker vol op de kop. Google het maar even: coachen en vrouwen vormen een modern huwelijk.

Serracoaching… Talentcoach, voor hoogopgeleide vrouwen met pit. Coach spreken zonder stress. She Consult-coaching… Loopbaancoaching voor vrouwen. Life coach voor vrouwen (het beste uit jezelf en het leven halen). Vernieuwd coachen…. Alles draait om feminiene kwaliteiten als samen, intuïtie, geluk en verbondenheid. Vrouwen coach…. Brengt je verder in je proces, het vrouw zijn zit al in je genen.

Wellicht kan Cisca Dresselhuys, als coach aller vrouwen, daar nog een door haar geleide coachsessie aan toevoegen: de schop-onder-je-kont-cursus. Om vrouwenogen te openen.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.