Vrouw/Praat Mee
446903534
Praat Mee

Praat mee

Is de rolverdeling bij jou thuis veranderd?

De lockdown brengt veel veranderingen met zich mee. Iets wat echter niet veranderd is, is de traditionele rolverdeling tussen man en vrouw. Uit onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) blijkt namelijk dat deze rolverdeling juist versterkt is. Het zijn vooral de vrouwen die tijdens de lockdown het huishouden draaiende houden: vrouwen besteden een halfuur per dag méér aan het huishouden dan mannen, zo blijkt onder andere uit het onderzoek.

„De ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in het huishouden is dus zeker niet kleiner geworden”, volgens socioloog Ignace Glorieux van VUB. „Mannen blijken een uur per dag meer vrije tijd te hebben. Een man heeft de gewoonte die op te eisen. Hij pakt zijn fiets en zegt: ’Ik ben weg’. Terwijl een vrouw zal denken: ’Eerst het huishouden’.”

Stereotypen

„We hebben het over hardnekkige stereotypen en normen”, volgens Bieke Purnelle, co-directeur van het kenniscentrum voor gender en feminisme. „Een man die wél bereid is meer zorgtaken op zich te nemen, zal het bijvoorbeeld nog altijd moeilijk verkocht krijgen aan zijn baas dat hij zijn kinderen van school wil ophalen, hen wil helpen met hun huiswerk en daarna nog wat wil werken. Dan is het niet zo verbazend dat de kinderen naar mama vragen als het schoolwerk thuis niet lukt.”

Praat mee

Hoe zit dat bij jou thuis? Is de rolverdeling bij jullie veranderd nu jullie thuiswerken? Doe jij het meeste werk in huis of helpt jouw man ook mee? Vind je het stiekem juist fijn om de controle over het huishouden te hebben? Praat mee op onze Facebook-pagina!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.