Vrouw/Columns & Opinie
448959062
Columns & Opinie

'Degene die verlaat, is evengoed slachtoffer'

Een gebroken (koek)hart

Een gebroken (koek)hart

Allereerst, alle lof voor Verlaten, de documentaire van Hetty Nietsch. Een prachtig opgebouwde 2Doc met daarin aan het woord vijf aangeslagen personen die na een lange relatie - voor hun gevoel - van het ene op het andere moment in de steek zijn gelaten. Wel bekroop mij het gevoel: 'Hoezo is alleen de verlatene slachtoffer?' Mijns inziens lijdt de verlater net zo goed...

Een gebroken (koek)hart

Een gebroken (koek)hart

'Gelukkig' was een van de vijf personen columnist Suzanne Rethans. Omdat ze eerst haar man (en drie kinderen) verliet, en in de zomer van 2016 zelf werd verlaten - door auteur Peter Buwalda - is zij én verlater én verlatene en kan ze beide kanten belichten.

Chronisch ongelukkig

Niets ten nadele van de verlatene maar ik vind het fijn dat in de docu ook de andere kant wordt belicht. De kant van de verlater. Want feit is dat ook hij/zij vrijwel altijd lijdt onder de breuk. Ook als er al 'nieuwe schoenen' zijn. Want niemand verlaat iemand voor zijn/haar lol. Maar er kan nou eenmaal niet, in het geval van chronisch ongelukkig zijn, puur omwille van het geluk van de ander worden gebleven.

Zelf prefereer ik de rol van verlatene. Dat weet ik omdat ik, net als Suzanne en vele vele anderen, op beide gebieden ervaringsdeskundige ben. 'Verlaten worden' heeft weliswaar een extra pijnlijk ingrediënt (afwijzing!) maar van 'verlaten' kun je spijt krijgen. Om maar te zwijgen van de deur die negen van de tien keer dicht is als je met hangende pootjes wil terugkeren.

Amsterdam-Noord

Overigens is documentairemaakster Hetty Nietsch al veertig jaar gelukkig getrouwd en is ook Suzanne Rethans, na een jaar rouwen om Peter Buwalda, inmiddels weer gelukkig in de liefde.

Maak ik mij alleen een beetje zorgen om mijn eigen liefdesleven; dat van Suzanne begon namelijk serieuze scheurtjes te vertonen toen ze met haar gezin woonde op een bekende dijk in Amsterdam-Noord. En drie keer raden waar ik deze lente naartoe verhuis...

Jij op VROUW.nl

Heb jij een bijzonder (relatie-)verhaal? En wil je dat kwijt?

Dan kan dat hier...

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.