Nieuws/Vrouw
453781
Vrouw

Hoe gezond is speltbrood?

GEEN - Waar eerder de volkoren- of tarweboterham uit de lunchtrommel tevoorschijn kwam, is het broodbord tegenwoordig gevuld met speltbrood. Dit oerbrood is in zeer korte tijd razend populair geworden in Nederland. Maar hoe gezond is het eigenlijk? En is het daadwerkelijk gezonder dan een volkoren bammetje?

Spelt: is dat echt zo gezond als wordt gezegd?

Mijn vraag gaat over “spelt”. Ik zie bij de bakker tegenwoordig brood liggen met de naam spelt. Wat is dit en is dit echt zo gezond als men zegt? Graag uw visie betreffende spelt. Of kan ik gewoon volkoren blijven eten?

Paulien, 45 jaar

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Beste Paulien,

Wat is spelt?

Spelt is een graansoort, net als tarwe en rijst. Het wordt wel het ‘oergraan’ genoemd. Het vindt zijn oorsprong in Mesopotamië, waar het 9000 jaar geleden al werd verbouwd. Het onderscheidt zich van andere ‘bedekte’ granen doordat het kaf niet met de korrel vergroeid is. Bij tarwe en rijst is dat wel het geval en moet het kaf eraf ‘geraspt’ worden. Bij spelt is deze buitenste schil extra hard en deze moet eraf gepeld worden. Dit gebeurt tussen twee zware van zandsteen gemaakte molenstenen die op een bepaalde afstand van elkaar moeten staan zodat de granen niet geplet worden. De zachte kern, die al die tijd goed beschermd heeft kunnen groeien, zit boordevol voedingsstoffen en is daarmee de gezondste onder de granen. Spelt is een stuk arbeidsintensiever dan andere graansoorten. Het groeit bijvoorbeeld niet goed op kunstmest en is gevoeliger voor allerlei weersomstandigheden dan het kortere en stevigere tarwe.

Spelt: gezond?

Spelt is een zeer eiwitrijke graansoort, er zit 10 tot 25% meer eiwitten in spelt dan in ieder ander commercieel geproduceerde tarwesoort. Verder bevat het veel complexe B vitaminen waaronder foliumzuur en nicotinezuur alsmede vitamine E en de mineralen ijzer, magnesium en fosfor. Plus een groot aantal hoogwaardige onverzadigde vetzuren. Supergezond! Zeker in vergelijking met andere tarwesoorten die de laatste jaren zijn doorgekweekt en snel worden geproduceerd dat ze vervuild zijn geraakt en aanzienlijk minder voedingswaarde bevatten. Dat is ook de reden dat mensen er slecht op kunnen reageren. Onze spijsvertering reageert niet goed op minderwaardig en commercieel geproduceerd voedsel. Spelt wordt biologisch verbouwd en bevat nog wel zijn oorspronkelijke voedingsstoffen. Door de hoge water oplosbaarheid wordt het makkelijk opgenomen door het lichaam waardoor er geen voedingsstoffen verloren gaan. Daarnaast zit het boordevol vezels die erg belangrijk zijn voor een goede gezondheid. Een stuk voedzamer dus!

---Meer lezen over dit populaire brood? Lees dan dit artikel over speltbrood---

Biologisch spelt

De reden dat het nu aan populariteit wint, is vanwege het feit dat het een zeer geschikt graan is om biologisch te verbouwen. Biologisch voedsel wordt gelukkig meer en meer gewaardeerd. Spelt heeft minder bemesting nodig en is resistenter tegen ziekten dan andere granen. Ook is het zeer goed voor mensen met een tarwe-allergie, die spelt zonder problemen kunnen eten. Wel zitten er veel gluten in dus voor diegenen met een glutenallergie is het misschien een minder goede keuze. Alhoewel de gluten in spelt van een andere samenstelling zijn dan de gluten die in tarwemeel zitten, zou je er toch op kunnen reageren. Dat kan per persoon verschillen en is een kwestie van uitproberen. 

Gezonde tarwesoort

Dat spelt zo gezond is als men zegt, staat buiten kijf. Zeker als je kijkt naar hoe tarwe en rijst in met veel bestrijdingsmiddelen worden geproduceerd en over grote afstand over de wereld worden vervoerd. Biologisch voedsel is wat de voedingstoffen en smaak betreft een betere keus omdat het vaak van dichtbij komt en zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen wordt verbouwd.

---Tevens supergezond: tarwegras!  Lees hier alles over deze jonge scheuten van de tarweplant!---

Spelt: gezonde keuze

Als je denkt gevoelig te zijn voor tarwe probeer dan eens een tijdje producten van spelt te eten. Het wordt net als tarwe voor allerlei doeleinden gebruikt. Maar ook als je gezondere keuzes wilt maken,  is spelt een goeie optie. Er wordt pasta, brood, koekjes, muffins, taart en bier van gemaakt en je kunt het koken en bij de maaltijd eten, net zoals rijst. Let er wel op dat de spelt uit een tarwevrije omgeving komt zodat er bij het vermalen geen resten van tarwe bij zijn gekomen. Vooral als je een tarwe-allergie hebt is dat belangrijk.

Recepten met spelt

Als laatste tip wil ik je nog meegeven dat het erg lekker smaakt en alleen daarom al is het een welkome afwisseling op tarwe en (zilvervlies) rijst! Hier is een linkje naar een aantal zeer smakelijke recepten met spelt. Wil je nog meer koken met spelt? Probeer dan ook eens deze speltsalade.

Eet smakelijk!

Wat vinden jullie van speltbrood? Ligt het tijdens de lunch op het bord of houden jullie het bij een volkorenbammetje?

Tekst: Rolien Scheepbouwer