Nieuws/Vrouw
454025
Vrouw

Koningsdag | Foodblogger Susan Aretz

Oranjetaart

GEEN - Met Koningsdag in aantocht is het tijd om Oranje hoogtij te laten vieren in de keuken. Met deze oranjetaart van onze Foodblogger Susan Aretz gaat dat zeker lukken. Maak ‘m de dag van te voren, zodat je maandag alleen nog maar je oranje shirtje aan hoeft te trekken en een bijpassend stukje taart hoeft aan te snijden!

Ingrediënten

Voor één taart

 • 200 g koekjes (bijvoorbeeld Digestive, Bastogne of volkorenkoekjes)
 • 85 g gesmolten boter
 • 300 g roomkaas (bijvoorbeeld Philadelphia)
 • rasp van 1 sinaasappel
 • 1 el sinaasappelsap (vers)
 • 1 tl vanille extract
 • 60 g poedersuiker
 • 25 0ml slagroom

Voor de topping

 • 100 g boter
 • 200 g fijne kristalsuiker
 • 3 eieren + 1 eidooier
 • 3 sinaasappels (rasp + 300-350ml sap)

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de springvorm in. Bekleed de bodem met een velletje bakpapier. Verkruimel vervolgens voor de bodem alle koekjes tot kruim. Dit kun je heel eenvoudig doen door de koekjes in een plastic zak te stoppen, die op een theedoek te leggen en er vervolgens met een deegroller op te slaan. Vermeng het koekkruim met de gesmolten boter en bedek er de bodem van de springvorm mee. Goed met je handen aandrukken en evenredig verdelen. Bak dit vervolgens 10 minuten in de voorverwarmde oven. Daarna goed laten afkoelen.

In de tussentijd meng je de roomkaas, rasp, sap, vanille en poedersuiker goed door elkaar. Klop de slagroom stijf en spatel die door het roomkaasmengsel. Dit alles verdeel je nu gelijkmatig over de afgekoelde bodem. Strijk de bovenkant glad en zet dit in de koelkast om op te laten stijven.

Voor de topping maak je een ‘orange curd’, dit is het sinaasappelzusje van de bekendere lemon curd. Het is niet moeilijk om te maken, maar vraagt een beetje tijd. In een pannetje gaat de boter, suiker, sinaasappelrasp en – sap. Verhit dat zodanig dat de boter kan smelten. In een schaaltje klop je vervolgens de eieren los. Zodra de boter is gesmolten gaan de eieren erbij en met een garde roer je alles stevig door elkaar.

Zorg dat het niet te heet staat, want dan kan hetgaan  schiften. Je blijft nu net zo lang roeren tot alles dikker wordt. Je wilt de textuur van vla krijgen. Reken op 15-20 minuten. Blijf met grote regelmaat roeren en houdt het goed in de gaten. Dreigt de curd toch te schiften, haal de pan dan van het vuur en klop extra hard, zodat ‘ie weer afkoelt. Maar op medium vuur (dus zonder dat het geheel aan de kook komt) zul je zonder probleem prachtige ‘orange curd’ krijgen.

Giet de ‘orange curd’ daarna in schone, gesteriliseerde potjes en laat afkoelen. Je hebt genoeg voor ongeveer twee jampotjes. Als de taart goed is opgesteven en de topping is afgekoeld, bestrijk je de bovenkant van de taart met de topping. Je houdt ‘orange curd’ over, die is ook heel lekker op scones of gewoon een geroosterde boterham. Garneer de taart met plakjes verse sinaasappel.

 

Bekijk ook de vorige recepten van Susan:

Susan Aretz

is community manager, moeder en oprichter van Smulpaapje.nl. Daarnaast schrijft zij aan een kookboek, dat in 2015 gaat verschijnen. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat is Susan bezig met wat ze gaat koken, bakken én eten. Hier deelt ze wekelijks haar favoriete recepten met jou. Iedere maand met een ander thema. Dus houd de site goed in de gaten! Heb jij een prangende vraag of een verzoek voor Susan, mail die dan naar vrouwoproep@telegraaf.nl!