Nieuws/Vrouw
454241
Vrouw

Pasen

Paasdessert: gestoofd fruit onder een dekentje van amandelcake

GEEN - Ontbreekt er nog een dessert op jouw paasmenu? Dan hebben wij nog een last minute nagerecht voor je. Met deze amandelcake in combinatie met gestoofd fruit sluit je hét diner, de lunch of brunch feestelijk af. Wedden dat de gasten onder de indruk zijn?

Er gaat niets boven een warm toetje uit de oven. Je kunt voor deze ovenschotel elk soort fruit voor gebruiken dat je lekker vindt. Ik (red. Janneke Vreugdenhil) doe het in dit geval met moesappelen en bramen, maar peren en (diepvries)frambozen is net zo’n goede combinatie. Het bevroren fruit hoeft niet van tevoren te worden ontdooid. Schrik overigens niet wanneer je het amandelbeslag hebt gemaakt. Het ziet er niet erg appetijtelijk uit (plakkerig en vast van structuur) en het lijkt veel te weinig. Maar in de oven komt het helemaal goed.

Gestoofd fruit onder een dekentje van amandelcake

 

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 3 moesappelen
  • 200 gram (diepvries) bramen
  • 140 gram rietsuiker
  • 2 eieren
  • 100 gram roomboter op kamertemperatuur
  • rasp van ½ citroen
  • 100 gram fijngemalen amandelen
  • een ovenschaal van ongeveer 20 x 28 cm, royaal ingevet met boter

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de appels, snijd ze in kwarten, verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees in blokjes. Doe ze in een kom en voeg de bramen toe. Strooi er 2 eetlepels van de suiker over en schep om. Verdeel het fruit over de bodem van de ovenschaal.

Splits de eieren. Klop eerst de eiwitten stijf in een brandschone, vetvrije beslagkom. Schep het eiwitschuim even over in de kom waarin je het fruit hebt gemengd. Doe de boter en de rest van de suiker in de beslagkom en klop tot een zachte crème. Voeg de eidooiers en citroenrasp toe en klop nog 1 of 2 minuten. Voeg de gemalen amandelen toe en klop tot ze gelijkmatig zijn opgenomen.

Spatel nu het eiwitschuim door het beslag. Spreid het beslag zo gelijkmatig mogelijk uit over het fruit. Het geeft niet als er hier en daar nog een stukje appel of een braam uit wipt. Schuif de schaal een half uur in de oven, of tot het amandelbeslag gaar en van boven krokant is.

Serveer warm, met lobbige slagroom of vanillevla of, als je daar tenminste zin in hebt met deze vrieskou, met vanille-ijs.

Deze recepten komen uit het kookboek Het allerlekkerste comfort food (ISBN 9789046818749) te koop voor €19,95.

Lees ook: