Nieuws/Vrouw
454292
Vrouw

Comfort food

Hét perfect recept voor een stormachtige lentedag

GEEN - Natuurlijk zouden we het liefst in de zon genieten van een heerlijke voorjaarssalade, maar helaas laat het weer te wensen over! En dus kunnen we deze stormachtige dag beter aangrijpen om nog even ongegeneerd op de bank te kruipen met een makkelijke maaltijd.

Een stormachtige lentedag als deze vraagt om comfort food. Janneke Vreugdenhil helpt je graag een handje op weg. Haar kookboek 'Het allerlekkerste comfort food' staat namelijk boordevol met makkelijke, lekkere én verrassende gerechten!

Van een kop bietensoep om mee op te warmen, een Thaise curry om mee op de bank te kruipen, een rabarbercrumble om je vingers bij af te likken tot een chocolademousse om je humeur een boost te geven: het boek bevat voor elk wat wils.

Zijden tofu in een kommetje

Voor de liefhebbers die vandaag smachten naar comfort food, hebben wij een recept uit het kookboek van Vreugdenhil: deze zijden tofu in een kommetje! Makkelijk, lekker én perfect om vanavond mee op de bank te ploffen.

Ingrediënten

Voor 2 personen

  • 400 gram silken tofu
  • 1 verse rode chilipeper, met of zonder zaadlijsten, in dunne ringetjes
  • 2 lente-uitjes, in dunne ringetjes
  • Een handje verse koriander, fijngesneden
  • 3 eetlepels lichte (Japanse) sojasaus
  • 2 theelepels geroosterde sesamolie
  • 75 ml arachideolie

Overgoten met kokendhete olie – een truc die ik leerde uit de Chinese keuken – en bedolven onder lente-ui, verse koriander en chilipeper is het een traktatie die al je zintuigen op scherp zet. Eet de tofu met stokjes uit een mooi porseleinen kommetje en het is een toptraktatie. Zijden tofu, ofwel silken tofu, is te koop bij natuurvoedingswinkels en bij Chinese en Japanse toko’s.

Laat het blok tofu uitlekken en snijd het in dobbelstenen. Het is erg zacht, dus doe dit zo behoedzaam mogelijk. Verdeel over 2 kommen. Strooi achtereenvolgens de chilipeper, lente-ui en koriander over de tofu. Verdeel ook de sojasaus en sesamolie over de kommen. Verhit de arachideolie in een pannetje tot kokendheet. Schenk deze hete olie over de dobbelsteentjes tofu (als het goed is, hoor je het sissen in de kommen). Serveer direct, met eetstokjes.

Deze recepten komen uit het kookboek Het allerlekkerste comfort food (ISBN 9789046818749) te koop voor €19,95.

Lees ook: