Nieuws/Vrouw
454502212
Vrouw

Barbara vergaf haar man dat hij twee keer vreemdging

Hollandse Hoogte / EyeEm Mobile GmbH

Hollandse Hoogte / EyeEm Mobile GmbH

Jay-Z gaf deze week voor het eerst openlijk toe dat hij is vreemdgegaan tijdens zijn huwelijk met Beyoncé. Ze vergaf hem en met veel praten kwamen ze eruit. Ook Barbara Cremers vergaf haar man zijn vreemdgaan. “Het heeft ons alleen maar sterker gemaakt.”

Hollandse Hoogte / EyeEm Mobile GmbH

Hollandse Hoogte / EyeEm Mobile GmbH

Inmiddels zijn Barbara en Bas al 36 jaar samen. Hun huwelijk overleefde drie keer vreemdgaan. Bas ging twee keer vreemd, Barbara beging één keer een slippertje.

Samen leiden ze inmiddels een praktijk voor relatietherapie in Zwolle. Maar die carrièreswitch kwam pas jaren nadat ze zelf de nodige crisissen in hun relatie hadden meegemaakt.

Dramatisch

Barbara: “Drie jaar nadat Bas en ik samen waren, ging hij de eerste keer vreemd. Ik was toen 24. Hij kwam naar mijn studentenhuis en vertelde het mij uit zichzelf. Dat vond ik heel dramatisch, ik heb het meteen uitgemaakt.

Ik ben ook direct naar een vriendin in het buitenland gegaan. Ik wilde weg, ik voelde me enorm verraden. Gek genoeg merkte ik dat ik veel meer om hem gaf dan ik dacht. Ik zag hem eerder als ‘een leuk vriendje’. Maar pas toen hij vreemd was gegaan, besefte ik hoeveel ik eigenlijk van hem hield.”

Praten en ruzie maken

Na twee weken was Barbara weer terug in Nederland. “We zagen elkaar in de daaropvolgende maanden soms veel en dan weer weinig. We hebben heel veel gepraat en heel veel ruzie gemaakt. Zonder praten kom je er niet uit, dan gaat het uit of de relatie wordt afstandelijker.

Wat Bas heel goed deed: hij nam de verantwoordelijkheid voor zijn daden en is blijven luisteren naar mij en blijven vragen hoe ik me erover voelde. Het is een soort traumatische ervaring als je partner is vreemdgegaan. Op onverwachte momenten kunnen die gevoelens heel heftig zijn. Het werkt niet als de vreemdganger zegt: ‘Kunnen we het nu eens achter ons laten, je weet toch dat ik met je door wil?’”

Vertrouwen opbouwen

“Op een gegeven moment hebben we besloten: laten we maar kijken waar het schip strandt. Als iemand vreemdgaat, slaat dat het vertrouwen in één klap weg, maar het vertrouwen opbouwen gaat stukje bij beetje. Dat duurt maanden en bij sommige stellen zelfs jaren.

Bij ons was het een jaar nadat het was gebeurd weer helemaal goed. Toen dacht ik: hij gaat niet nog een keer vreemd, dat zal niet meer gebeuren.”

Barbara Cremers / Eigen beeld

Zelf vreemdgegaan

Twee jaar nadat Bas was vreemdgegaan, beging Barbara zelf een slippertje. “Een soort onenightstand. Het was spannend en er was drank in het spel, maar dat is geen excuus. Toen ik de volgende dag wakker werd, dacht ik: wat heb ik nu gedaan?’’

Ze vertelde het Bas meteen en hij vond het verschrikkelijk. Barbara ontkent dat ze op die manier wraak op haar man wilde nemen, hoewel Bas er anders over denkt. De nasleep die volgde was hetzelfde, behalve dat het nu niet uitging tussendoor.

Barbara: “Veel praten, huilen, boos zijn en dan weer rustig praten. We waren er wel eerder uit dan de eerste keer, want het stond voor ons allebei heel erg vast dat we met elkaar door wilden.”

Kinderen

Hoewel Barbara dacht dat haar man nooit meer vreemd zou gaan, gebeurde het elf jaar nadat zij was vreemdgegaan toch weer. Deze keer kwam de klap veel harder aan. “We hadden inmiddels kinderen. Ik was in shock, ik begreep er niets van. Een paar dagen later ben ik heel boos geworden en moest ik heel erg huilen.

Ik wist wel dat ik niet bij hem weg zou gaan. Hij is de liefde van mijn leven, dat wist ik toen ook wel. Juist daarom is het niet te verkroppen dat die man jou zo’n pijn doet.”

Twijfelen

“Bas twijfelde zelf wel even of hij met mij verder wilde. Dat wist hij eigenlijk pas toen hij besefte dat de wereld niet zou vergaan als onze relatie zou eindigen. Toen wist hij dat het een vrije keuze was om bij mij te blijven en wist hij zeker dat hij verder met me wilde.

We zijn wel in relatietherapie gegaan, het heeft zo’n anderhalf jaar geduurd voordat we er overheen waren. Het feit dat ik zelf ook een keer was vreemdgegaan heeft wel geholpen, ik kon iets meer in zijn gevoelens meegaan. ”

Barbara kan niet één oorzaak noemen voor het feit dat zij en haar man allebei vreemdgingen. Maar, zegt ze: “De komst van kinderen verandert alles aan je relatie. De onbezorgde tijd met elkaar is dan weg, want de kinderen vragen heel veel aandacht.

Als je zo druk bent met werk en het gezin, dan spreek je elkaar ook weinig meer. En dan kom je dus niet toe aan de gesprekken hoe het met de ander gaat. Als ik één ding over zou kunnen doen, is zou ik anders met mijn tijd zijn omgegaan.”

Schuld

Ze benadrukt dat je er zelf geen schuld aan hebt als je partner vreemdgaat. “Die keuze ligt honderd procent bij de vreemdganger. Maar hoe de relatie was voordat de partner vreemdging, daar heeft iedere partner een aandeel in van vijftig procent. Waar het bijna altijd op neerkomt, is dat mensen iets hebben gemist bij elkaar.

Ze vinden iets niet bij de partner en weten ook niet hoe ze dat wel van hun partner kunnen krijgen. En dan opeens komt er iemand langs die die dingen wel geeft.”

“Die behoeftes die je mist bij je partner, zijn de behoeftes die je ontwikkelt in je jeugd. Daar kwamen we bij onze tweede relatietherapeut achter. Ik vind het bijvoorbeeld heel belangrijk dat iemand mij accepteert zoals ik ben en me geen kritiek geeft. Dat is een gevoelige blauwe plek van vroeger.

Als ik wel kritiek krijg, heb ik de neiging om afstand tot diegene te nemen. Bas geeft me nog regelmatig kritiek, maar weet dat ik er gevoelig voor ben. En ik weet dat ik kritiek lastig vind, waardoor ik niet meer meteen geïrriteerd raak en boos word als ik kritiek krijg. ”

Relatietherapie

Kan een relatie na vreemdgaan ook zonder relatietherapie worden gerepareerd? Barbara: “De eerste keren is dat ons wel gelukt. Maar dan moet je allebei heel wat vaardigheden hebben om er goed met elkaar over te kunnen praten.

Je moet inzicht in jezelf hebben, jouw aandeel zien in wat er is gebeurd. Uiteindelijk moet je allebei over de brug komen. Als je naar de pijn van je partner kunt luisteren, is de kans vrij groot dat het goedkomt.”

Wel uitmaken

Dat lukt trouwens niet altijd, vertelt ze. “Als je het elkaar al een aantal keer moeilijk hebt gemaakt vóór het vreemdgaan om bij elkaar te blijven en je hebt al getwijfeld om ermee te stoppen, dan kan het vreemdgaan de druppel zijn. Net als wanneer je al heel lang uit elkaar bent gegroeid of als het vertrouwen echt weg is.”

Ook kan een relatie te beschadigd zijn om ermee door te gaan, bijvoorbeeld omdat een van de twee dwangmatig vreemdgaat door een persoonlijkheidsstoornis of omdat iemand geweld gebruikt.”

Sterker

In zulke gevallen richt ook relatietherapie niks uit, zegt ze. Toch vindt Barbara het jammer dat veel stellen uit elkaar gaan zonder eerst therapie te proberen. Ik had een jong stel in mijn praktijk waarvan beide partners zijn vreemdgegaan. ‘Wij waren uit elkaar gegaan als we hier niet waren geweest’, zeiden ze zojuist in het laatste gesprek.

Onze crisis heeft de relatie tussen Bas en mij alleen maar sterker gemaakt. Juist dan denk je heel goed na over wat je zo leuk en zo erg aan iemand vindt. En kies je er heel bewust voor dat je met elkaar verder wilt. Ik durf er nu, twintig jaar later, bijna mijn hand voor in het vuur te steken dat Bas niet meer zal vreemdgaan.”

Jij op Vrouw.nl

Heb jij ook een bijzonder verhaal en wil je dat delen?

Dan kan dat hier...

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.