Nieuws/Vrouw
454930
Vrouw

5 lekkere frietrecepten

Variëren met friet

GEEN - Patat ongezond? Nee hoor, deze variant niet! Deze frietjes zijn namelijk gemaakt van groenten. Oké, we geven toe, ook deze moet je niet iedere dag op het menu zetten, maar zo af en toe kunnen deze groentenfrieten echt geen kwaad. Smullen maar.

Friet van feta

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 400 g feta
  • 2 el bloem
  • 2 eieren
  • 3 el paneermeel
  • 2 l frituurolie
  • zout
  • peper uit de molen

Bereidingswijze

  1. Haal de feta op het laatste moment uit de koelkast, zodat de kaas goed stevig is.
  2. Snij de feta in staafjes van ± 1 cm breed.
  3. Doe de bloem in een diep bord, klop in een ander diep bord de eieren los en doe het paneermeel samen met een snufje zout en een flinke draai van de pepermolen in een diep bord.
  4. Schenk de frituurolie in de friteuse en verhit die tot 170 °C.
  5. Haal de fetastaafjes een voor een door de bloem, daarna door het losgeklopte ei en tot slot door het paneermeel.
  6. Leg de frieten in het frituurmandje. Laat het mandje in de olie zakken en bak de frieten 3 minuten.
  7. Laat de frieten uitlekken en leg ze op een plat, met keukenpapier bekleed bord. Trek het papier er onderuit en breng de frieten zo nodig verder op smaak.
  8. Serveer de frieten als ze nog goed warm zijn.

Appelfriet

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 4 appels (Granny Smith)
  • sap van ½ citroen
  • 25 g gezouten boter
  • 3 el bruine basterdsuiker

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor tot 190 °C.
  2. Schil de appels, snij ze in kwarten en verwijder de klokhuizen. Snij de kwarten in schijven en daarna in vrij dikke staafjes.
  3. Leg de appelstaafjes in een schaal en besprenkel ze met het citroensap. Schep om zodat alle staafjes rondom met citroen zijn bedekt en niet verkleuren.
  4. Laat de boter gedurende 30 seconden in de magnetron smelten. Schenk over de appelstaafjes, voeg de basterdsuiker toe en schep opnieuw om.
  5. Leg de staafjes op de met bakpapier beklede bakplaat. Zorg voor voldoende tussenruimte. De staafjes mogen elkaar niet raken.
  6. Zet de bakplaat vrij hoog in de oven. Bak de appelstaafjes 10 minuten. De appelfrieten gaan karameliseren. Hou ze goed in de gaten, want ze mogen niet verbranden en ook niet te gaar worden, want dan wordt het appelmoes.
  7. Serveer de appelfrieten lauwwarm. Bestrooi ze eventueel met suiker.

Superkrokante friet

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 1 kg aardappelen
  • 2 l frituurolie
  • 2 eieren
  • 2 el bloem
  • 3 el paneermeel
  • 2 el Parmezaanse kaas
  • 1 tl zout
  • ½ tl fleur de sel

Bereidingswijze

  1. Schil de aardappelen en was ze kort met koud water. Snij ze met een mes in staafjes van gelijke grootte of gebruik een handfrietsnijder.
  2. Leg ze 30 minuten in een kom met koud water en spoel ze daarna een paar keer goed af om het vrijgekomen zetmeel te verwijderen.
  3. Dep met een schone, droge theedoek voorzichtig droog.
  4. Schenk de frituurolie in de friteuse en verhit die tot 180 °C.
  5. Breek de eieren boven een grote kom en klop ze snel los.
  6. Doe de bloem in een andere kom en meng in een derde kom het paneermeel, de Parmezaanse kaas en het fijne zout.
  7. Haal elk aardappelstaafje achtereenvolgens door de bloem, het losgeklopte ei en het paneermeelmengsel. Leg de frieten voorzichtig in het frituurmandje.
  8. Laat het frituurmandje in de olie zakken en bak de frieten 8 minuten.
  9. Haal het mandje uit de olie, schud uit en leg de frieten in een met keukenpapier beklede schaal. Trek het papier onder de frieten uit.
  10. Strooi een beetje fleur de sel over de frieten en serveer ze goed warm.

Friet van aubergine

 

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 2 l frituurolie
  • 1 k aubergines
  • sap van 1 citroen
  • 2 eieren
  • 2 el bloem
  • 3 el paneermeel
  • 2 el geraspte Parmezaanse kaas
  •  snufje knoflookpoeder
  • ½ tl tomaatpoeder
  • Fleur de sel
  • peper uit de molen

Bereidingswijze

  1. Schenk de frituurolie in de friteuse en verhit die tot 170 °C.
  2. Was en schil de aubergines met een dunschiller. Snij de aubergines met een mes in de lengte in dikke plakken en vervolgens in niet te dikke staafjes van ongeveer 10 cm lang.
  3. Schenk het citroensap in een diep bord. Haal de auberginestaafjes snel door het citroensap om te voorkomen dat ze verkleuren.
  4. Breek de eieren boven een kom en klop ze los.
  5. Strooi de bloem in een tweede kom. Doe het paneermeel, de Parmezaanse kaas, de knoflook en het tomaatpoeder in een derde kom. Doe in elke kom ook een beetje fleur de sel en peper.
  6. Haal de auberginestaafjes achtereenvolgens door de bloem, het ei en het mengsel van paneermeel en kaas, en leg ze in het frituurmandje.
  7.  Bak de auberginestaafjes 3 minuten. Hou dat goed in de gaten.
  8. Neem de frieten uit de pan, laat ze op keukenpapier uitlekken en serveer ze op een schaal.
  9. Breng zo nodig op smaak en serveer de frieten als ze nog goed warm zijn.

Friet van rode biet

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 3 rauwe rode bieten
  • 2 l frituurolie
  • fleur de sel
  • peper uit de molen

Bereidingswijze

  1. Was de bieten kort met koud water. Snij de onderkant eraf en schil ze met een groenteschiller of schilmesje. Snij de bieten in vrij dikke plakken en daarna in staafjes van ongeveer 1½ cm.
  2. Dep ze met keukenpapier zo goed mogelijk droog (trek daarbij rubber handschoenen aan, want rode biet maakt moeilijk te verwijderen vlekken op uw handen en kleren).
  3. Schenk de frituurolie in de friteuse en verhit die tot 170 °C. Leg de bietenstaafjes in het frituurmandje. Laat het frituurmandje in de olie zakken en bak de staafjes 8 minuten.
  4. Haal het mandje uit de pan en laat de frieten uitlekken. Controleer of ze gaar zijn door er met een vork in te prikken. Ze moeten een beetje een bite houden, maar mogen niet té hard zijn.
  5. Leg ze op een met keukenpapier beklede schaal. Trek het papier er onderuit.
  6. Bestrooi de frieten met zout en peper en serveer ze als ze nog goed warm zijn.

Kookboek

Deze recepten komen uit Alles over Friet, € 17,95, Uitgeverij Becht (ISBN 978 9023014102).

Probeer ook deze recepten:

Maken jullie zelf wel eens friet en hebben jullie nog handige tips die jullie met ons willen delen? Leuk, deel ze dan hieronder met ons!