Nieuws/Vrouw
455017
Vrouw

Smaakvolle tentoonstelling

3 authentieke recepten uit Limburg

GEEN - De Limburgse vlaai kent bijna iedereen wel, maar wisten jullie dat deze zuidelijke provincie nog weel meer verborgen culinaire schatten heeft? VROUW.nl trakteert jullie deze week op drie authentieke, Limburgse recepten! Wat is hét ultieme recept in jullie streek? Deel het hieronder met ons!

Boekweitpannenkoeken met Stroop

Ingrediënten pannenkoeken:

  • Beetje gist of een bolletje zuurdesem
  • 6 tot 7 dl karnemelk
  • 300 gram boekweitmeel (‘bokes’ of ‘bokesmeel’)
  • Beetje zout
  • Spekvet
  • Stroop

Bereidingswijze pannenkoeken:

Meng de gist of de zuurdesem met een klein deel van de karnemelk. Doe vervolgens het boekweit in een kom en maak er een kuiltje in. Giet daarin de aangemaakte gist of zuurdesem. Voeg een gedeelte van de karnemelk toe en roer het mengsel goed door. Voeg dan de rest van de karnemelk en het zout toe en roer het beslag glad. Dek het af met een doek en zet het een nacht weg bij kamertemperatuur.

Doe een beetje spekvet in de pan en giet er een lepel beslag bij. Bak de pannenkoek op laag vuur vuur. Draai de boekweitkoek om als hij loslaat van de bodem, vooral niet te vroeg keren, dan gaat hij stuk. Bak dan aan de tweede kant. Eet de pannenkoek besmeerd met stroop.

Ingrediënten appelstroop:

  • 4 kilo appels (bij voorkeur goudreinetten)
  • 100 gram suiker
  • sap van ½ citroen

Bereidingswijze

Was de appels, snijd ze in vieren en verwijder de klokhuizen. Doe de appels in een pan met een bodempje water en kook ze op laag vuur met de suiker en het citroensap tot moes. Leg een, vochtig gemaakte en goed uitgewrongen, doek in een vergiet en zet deze op een kom. Laat de appelmoes hierin een nacht uitlekken.

Knijp de volgende dag de doek met de moes goed uit. Giet het opgevangen sap in een pan en laat het inkoken tot een druppel van de massa aan een lepel een draad trekt. Schenk de stroop dan in, met heet sodawater schoongemaakte en met kokendheet water nagespoelde uitgelekte, potjes en sluit deze goed af.

---Lees ook: creatief met pannenkoeken---

Groentesoep

Ingrediënten:

  • Prei
  • Ui
  • Vet of boter
  • Witte kool
  • Knolselderij
  • Wortel
  • Bonen
  • Aardappelen
  • Zout
  • Laurier
  • Peper
  • Melk
  • Selderijgroen of peterselie

Bereidingswijze:

Maak de prei en uien schoon en snijd in ringen. Verwarm wat vet in een pan en bak hierin de uien. Voeg als de uien lichtbruin kleuren, ook de prei toe en bak deze even kort mee. Maak intussen de rest van de groenten en aardappelen schoon en snijd ook deze in stukken. Voeg ze, samen met water, zout en specerijen, toe aan het uimengsel en laat pruttelen tot alles gaar is. Draai de soep door de passevite en breng op smaak met specerijen en een scheutje melk. Doe er tot slot nog gesneden selderijgroen of peterselie in. Eet na de soep stijve rijst of boekweitpannenkoeken.

---Probeer ook het familierecept van onze foodblogger Susan Aretz: Limburgs stoofvlees!---

Recept Zuurvlees

Ingrediënten

  • 1 kilo varkensvlees (kan ook runderlappen of paardenvlees zijn)
  • 2 deciliter azijn
  • 1,5 theelepel zout
  • 1,5 theelepel versgemalen peper
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagelen
  • 2 jeneverbessen
  • 2 theelepels tijm
  • 4 uien
  • 100 gram boter
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel stroop
  • 3 plakjes peperkoek
  • 1 eetlepel bessengelei

Bereidingswijze

Snijd het vlees in dobbelstenen en doe deze in een kom. Giet de azijn erbij, voeg het zout, de peper, de laurierblaadjes, kruidnagelen, jeneverbessen en tijm toe en schep alles goed doorheen. Dek de kom af en laat 8 uur rusten. Maak dan de uien schoon en snipper ze fijn.

Verhit 25 gram boter in een koekenpan en fruit de uien op laag vuur glazig. Schep het vlees uit de marinade en dep het droog met keukenpapier. Zeef boven een maatbeker 2 deciliter van het vocht. Verhit 75 gram boter in een braadpan en bak het vlees rondom bruin.

Doe dan de uisnippers, suiker, stroop, de in blokjes gesneden peperkoek en het marinadevocht erbij en laat alles op een laag vuur met het deksel op de pan in 2 uur zachtjes gaar stoven. Roer er ten slotte een eetlepel bessengelei door en dien het zoervleisj op met friet of met gekookte aardappelen en groente.

Wat is een authentiek recept in jullie woonplaats? Deel het hieronder met ons! Wij zijn erg benieuwd!