Nieuws/Vrouw
455059821
Vrouw

Jessy (54) onthutst over onderzoek verwijderen borsten

Jessy (54) liet preventief haar borsten verwijderen

Jessy (54) liet preventief haar borsten verwijderen

Een nieuw onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam stelt dat het preventief verwijderen van borsten bij vrouwen met het BRCA2-gen de overlevingskans niet vergroot. Jessy IJmker (54) liet tien jaar geleden wel uit voorzorg haar borsten verwijderen en is absoluut niet te spreken over dit nieuws.

Jessy (54) liet preventief haar borsten verwijderen

Jessy (54) liet preventief haar borsten verwijderen

Jessy is momenteel op vakantie in Zuid-Frankrijk, waar ze al vijftien jaar samen met haar man komt. Het is een heerlijke dag, tot ze een nieuwsbericht over het onderzoek leest. Totaal onthutst en in paniek slaat de sfeer om, want Jessy denkt te lezen dat haar overlevingskansen juist lager zijn. "Zit je dan, op vakantie, totaal in paniek. Dit hadden ze wel iets genuanceerder kunnen brengen."

Nutteloos

Bij vrouwen met het BRCA1 of BRCA2 gen is er 60 tot 80% kans op borstkanker. Veel vrouwen met dit gen kiezen er voor om hun borsten uit voorzorg te laten amputeren. In het onderzoek van het Erasmus MC stellen de onderzoekers dat de overlevingskansen van een vrouw die preventief haar borsten laat weghalen, even groot zijn als een vrouw die zich elk half jaar laat controleren.

Toen Jessy tien jaar geleden, ze was toen 44, ontdekte dat ze het afwijkende BRCA2-gen bij zich droeg, had ze naar eigen zeggen geen keus. "Het was niet de vraag óf ik borstkanker zou krijgen, maar wanneer. In mijn ogen kan je niet ziek worden van iets dat niet meer aan je lichaam zit. Ik was vooral bang dat ik te laat zou zijn met het weghalen. Ik kreeg volledige toestemming van de arts. Dat heeft mij doen beslissen om ze preventief te verwijderen; binnen een week waren ze er af."

Preventief

In die tijd mocht Jessy zich slechts een keer per jaar laten controleren door middel van een mammografie en soms een MRI. "Nu schrijven ze dat je je elk halfjaar kan laten controleren. Stel dat je in augustus bij een controle niets blijkt te hebben, maar dat het in september er ineens toch zit? Dan ben je mooi een half jaar verder voor iemand het pas merkt. En dat met een kans op borstkanker van 80%. Daar kan je toch niet mee leven?"

De uitkomst van het onderzoek maakte veel los. Volgens borstkanker.nl hebben vrouwen zich niet voor niets preventief laten opereren. In een statement op hun website schrijven ze dat de overlevingskansen bij vrouwen met een preventieve operatie of halfjaarlijkse controle even groot is, maar dat dit de enige studie naar dit onderwerp is en dat de uitkomst nog moet worden bevestigd door andere studies.

Gescheiden

Dat het onderzoek zo ongenuanceerd is geplaatst maakt Jessy boos. "Je zou maar niet lekker in je vel zitten, je borsten kwijt zijn door een operatie, misschien daardoor ook gescheiden zijn en dan lees je in een artikel dat je misschien je borsten niet had hoeven verwijderen. Ik kan me voorstellen dat dat een hoop vrouwen ontzettend verdrietig heeft gemaakt."

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook een verhaal delen met de redactie VROUW?

Stuur dan hier een berichtje!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.