Nieuws/Vrouw
455076183
Vrouw

Leven met tinnitus: 'De piep in mijn oor is er altijd'

Het Amsterdam Dance Event verstrekt dit jaar pillen aan concertgangers en artiesten. De pillen moeten gehoorschade tegengaan. Maar bij veel jongeren is het kwaad al geschied. Bij hen gaat de piep nooit meer weg. Nick (26) en Suzanne (33) vertellen erover.

In De Telegraaf merkt KNO-arts Liane Tan op dat steeds meer jongeren gehoorschade hebben. “Jongeren die net beginnen met uitgaan en muziek luisteren, weten nog te weinig van het belang van gehoorbescherming.”

Alsof een sirene afgaat

Bij een onderzoek onder uitgaande jongeren in de leeftijd van 18 tot 30 zegt 93% last van het gehoor te hebben na het uitgaan en bij veel gaat de piep nooit meer weg. Dat heet tinnitus. Muzikant Nick Pilmeyer (26) heeft er last van. Om een idee te geven, doet hij een sirene na. “Dat hoor ik de hele dag, afgewisseld door een aanhoudende piep.”

Niek zegt dat hij kan leven met de piep, maar dat het in de stille avond wel lastig is. “Ik slaap vaak op de bank met de televisie aan. Als het stil is, hoor ik het het hardst.”

Lotgenoten

Toch wordt tinnitus niet altijd veroorzaakt door maximaal volume. Suzanne Mes (33) heeft het gekregen door de ziekte van Ménière, die behalve voor oorsuizen ook zorgt voor duizelingen en slechthorendheid. “Ik kreeg de piep op een gewone saaie doordeweekse dag. Ineens was het er. En het is tot op de dag van vandaag niet weggegaan.”

“Ik heb een tijdje gepraat met lotgenoten via Facebook, maar daar werd ik neerslachtig van. Ik wil er eigenlijk het liefst zo min mogelijk over nadenken en gewoon door met mijn leven.”

Stofzuiger

“De piep is bij mij behoorlijk aanwezig. Ik hoor het constant, het is nooit weg. Alleen de frequentie is wisselend. Soms hoor ik de piep als een stofzuiger naast mijn oor, soms klinkt het als de ruis die je hoort terwijl je met de radio aan een tunnel inrijdt en het signaal even wegvalt.”

Suzanne heeft sinds drie jaar een gehoorapparaat. “Dat heeft de suis en piep naar de achtergrond verdreven. Het is natuurlijk vreselijk dat je dat op jonge leeftijd al moet. Maar het is natuurlijk wel heel fijn om beter te kunnen horen en fijn dat de tinnitus minder wordt.”

“Alleen moet ik nu weer naar mijn gehoorapparaatje laten kijken, want het is zo maar uit het niets ook weer erger geworden. Het blijkt dat mijn gehoor slechter is geworden en om de ‘stilte’ te compenseren wordt de tinnitus dan erger. Het is net als bij fantoompijn bij mensen zonder been. Die kunnen daar ook echt pijn aan hebben. Het komt vanuit de hersenen. Zo is het ook bij mij. En ze kunnen er niks aan doen.”

Cocon

Slapen gaat goed bij Suzanne. “Ik ga dan op mijn goede oor liggen en heb het gevoel dat ik in een veilige cocon lig. Het is een mentaal iets. Ik zie de piep als iets dat bij mij hoort. Ik accepteer dat het er is. Toen de KNO-arts zei dat het iets was waar ik mee moest zien te leven, kon ik hem wel een klap verkopen, maar inmiddels kan ik er goed mee omgaan."

Alcohol maakt het erger

"Wat voor jou stil is, is voor mij mijn piep geworden. Dat is mijn stilte. Ik blijf sporten, ook al heb ik meer last van de piep bij inspanning en ik blijf af en toe wat drinken op een feestje, ook al maakt alcohol het erger. Ik weiger om mijn leven erdoor te laten beheersen.”

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.