455109
Vrouw

Tips: als je beste vrienden gaan scheiden

'Mijn beste vrienden gaan uit elkaar, wat nu?'

GEEN - Soms komt het nieuws totaal onverwachts en soms zie je het al weken aankomen: jouw beste vrienden gaan uit elkaar. Na weken aanmodderen hebben ze besloten om definitief een punt te zetten achter hun relatie. Heftig! Niet alleen voor hen, maar ook voor jou! Want ze zijn je allebei even lief. Hoe kun je er voor hem en voor haar zijn zónder partij te trekken? VROUW.nl heeft dé antwoorden!

Houd je mening voor je

Als je het nieuws hoort, waak er dan voor dat je een kant kiest. Het is tevens verstandig om je uitgesproken mening achterwege te laten als je met allebei bevriend wilt blijven. Het is natuurlijk niet helemaal eerlijk om bij je vriendin eerst haar ex af te kraken om je vervolgens bij hem negatief uit te laten over de capriolen van je vriendin. Blijf neutraal. Natuurlijk hoef je niet te liegen, maar je hoeft ook niet alles te zeggen wat je denkt. Luisteren is vaak net zo effectief om het probleem inzichtelijk te maken en steun te bieden.

Laat je niet tot keuze dwingen

Als jouw vrienden toch proberen om jou een kant te laten kiezen, maak het dan bespreekbaar. Leg uit dat je niet wilt kiezen, omdat je graag met allebei bevriend wilt blijven. Laat ze weten dat jouw deur altijd openstaat, maar dat je niet wens te kiezen tussen je vriendin of haar partner.

Laat je niet aansteken

Een scheiding kan soms aanstekelijk werken. Praten met je vriendin over de narigheid van haar relatie, kan aanzetten om ook de negatieve aspecten van jouw relatie onder het vergrootglas te leggen. Als je daarmee begint, dan is dat het begin van een negatieve spiraal. Soms werkt het lef van jouw vriendin aanstekelijk. Als zij het durft, durf jij misschien de stap ook wel te zetten. Dat is ook de reden dat je in een vriendenkring ineens een golf van scheidingen ziet. Laat jezelf dus niet te veel meeslepen in de ellende van een ander. Als jij ook de negatieve vibes meekrijgt van je vrienden probeer het dan te benaderen als een signaal dat je altijd moet blijven werken aan je relatie.

Verjaardagen en feestjes

Overleg met je vrienden wat je moet doen met verjaardagen en feestjes en laat ze zelf besluiten wat ze prettig vinden. Zijn ze liever niet tegelijkertijd in één ruimte? Zoek dan samen naar een middenweg. Laat haar bijvoorbeeld vroeg op de avond komen en hem aan het einde van het feestje. Of laat haar op jouw verjaardag verschijnen en nodig hem een andere avond uit voor een borrel.

Neutrale houding

Steun ze waar je kunt, maar zorg ervoor dat je niet teveel betrokken raakt. Praat dus niet te veel mee, maar ook niet tegen. Een neutrale houding is vaak het beste. Laat jezelf ook niet te veel meeslepen in een negatieve spiraal. Beschouw het als een waarschuwingssignaal dat jij het anders moet gaan aanpakken en in jouw relatie een positieve bijdrage moet inbrengen.

Lees ook:

Hebben jullie wel eens in dezelfde situatie gezeten en hebben jullie nog aanvullende tips? Deel ze dan hieronder!