Nieuws/Vrouw
455538
Vrouw

Eet maar normaal challenge: tip 7

Is sporten nodig om af te vallen?

De Sint is in het land, kerstborrels en etentjes zijn in aantocht. Een moeilijke tijd is officieel aangebroken voor mensen die op de kilo’s willen letten. Hoe ga je om met al die verleidingen? Onze voedingdeskundige Carina Noordervliet tipt: het geheim ligt namelijk niet alleen in voeding, maar ook in, jawel, sporten!

Carina: "Ik hoop dat je door voorgaande tips al beter met je zondes kunt omgaan en dat je meer inzicht in je eetpatroon hebt gekregen. Maar ook dat je bewust hebt genoten van de zondes die je wél gegeten hebt.

Hoewel het niet mijn expertise is, is het thema van deze tip onlosmakelijk verbonden met een gezonde levensstijl. Een noodzakelijk kwaad, maar o zo belangrijk: sporten!  Van cliënten krijg ik altijd 3 standaardvragen over sporten. Hieronder de antwoorden die ik altijd terugkoppel:

1. 'Is sporten nodig om af te vallen?'

Als je wilt afvallen dan staat voeding voor 80% en de overige 20% voor sporten. Ook zonder sporten kun je in principe afvallen, maar sporten versnelt wel! Dus ik raad het zeker aan. Het is niet zo dat de kilo's er automatisch afvliegen als je maar sport. Als je je de blubber sport, maar niets of nauwelijks iets aan je voeding doet, dan gebeurt er weinig.

2. 'Ik heb geen tijd om te sporten'

Dit zijn smoesjes. En dat klinkt misschien niet aardig, maar als je wat aan je lijf wilt doen dan is het van belang dat je hier tijd voor vrijmaakt en het prioriteit geeft! Als je denkt dat je absoluut geen tijd hebt, stel jezelf dan de vraag hoeveel avonden per week je naar je favoriete serie kijkt op tv? Of hoe vaak je afspreekt met een vriendin? Dat zijn momenten waarop je ook kunt sporten. En zo plan je die sportmomenten dan ook in in je agenda: als een afspraak, maar dan met jezelf. Dat klinkt stom, maar het helpt wel.

3. 'Ik houd niet van sporten/ ik kan geen sporten vinden die ik leuk vind'

Er zijn er maar weinigen die vol enthousiasme naar de sportschool gaan. Maar er is natuurlijk veel meer op sportgebied te doen! Ga op zoek en probeer verschillende dingen uit. Dansen is ook sport, zwemmen ook. En als je echt niks kan vinden, ga dan wandelen. Want een goed uur wandelen doet ook wonderen. En geloof mij: doe het een half jaartje voordat je bepaalt of je het wel of niet leuk vindt.

Hoe staan jullie tegenover sporten? Vallen jullie liever 100% af op diëten of sporten jullie daarnaast ook?

Over Carina Noordervliet

Carina Noordervliet (39 jaar, moeder van Sepp en Maas, en getrouwd met Marius Smit) is gewichtsconsulent en auteur, en vanaf vandaag de gloednieuwe voedingsdeskundige van VROUW! Carina gelooft niet in knagen op blaadjes sla, sobere diëten of vieze, dure shakes. Zij gelooft in afvallen en op gewicht blijven door bewust en vooral lekker te eten. 'Fuck diëten, love food' is haar motto. Klinkt goed, toch?

Deze visie neemt ze mee in de begeleiding van haar cliënten en ze schrijft erover in haar boek ‘Zondigen tot je een ons weegt’ dat nu in de winkels ligt. Het gaat over wat je allemaal wel mag eten in plaats van wat je niet mag. Om af te vallen of op gewicht te blijven, is het van belang om aan de lange termijn te denken. Een leven lang zonder zondes? Dat houdt niemand vol, aldus Carina en het maakt het leven ook een stuk minder leuk. Daarom leer je in haar boek en als haar cliënt hoe je kunt zondigen, maar toch die strakke spijkerbroek aan kan. Of er wéér in kan.

Ook is Carina zelf ervaringsdeskundige. Jarenlang zorgde eten voor te veel kilo’s en bergen frustraties. Maar door bewust te genieten van eten en met regelmaat te zondigen, viel ze 18 kilo af. Ze is inmiddels 9 jaar op haar gewicht.

Lees meer over Carina op haar site.