Nieuws/Vrouw
455539
Vrouw

Eet maar normaal challenge: tip 8

'Ik zal nooit billen als Jennifer Lopez krijgen'

We zijn nu 8 weken onderweg met de Eet Maar Normaal Challenge. Is het jou inmiddels al gelukt om je voedingspatroon wat aan te passen? Of baal je vooral als het niet lukt om een normaler eetpatroon aan te leren? Onze voedingdeskundige Carina Noordervliet gaat deze week in op bewustwording en acceptatie: niet alle doelen die je stelt, zullen haalbaar zijn. Maar welke doelen zijn wél haalbaar?

Carina: Een normaal eetpatroon is wat mij betreft een eetpatroon waarover je tevreden bent. Waar je bewust kiest voor gezonde producten, lekker eet, sport en ruimte maakt voor wat zondes hier en daar. Wanneer dit niet lukt, geven we vaak de schuld aan van alles en nog wat. Aan jezelf: je bent zwak, want je kan die overheerlijke chocoladereep echt niet laten liggen. Aan al het lekkers wat er in de winkels ligt. Aan alle diëten die toch niet haalbaar zijn. Aan mijn tips omdat ze niet precíes vertellen wat je nou moet doen voor dat gezonde, fitte lijf.

Maar eigenlijk draait het veranderen van je eetgewoonten maar om één ding en dat is acceptatie. Ik heb het over acceptatie in de breedste zin des woords. Het kan gaan om jezelf te accepteren zoals je bent, maar ook acceptatie dat iets misschien moeilijker is dan je denkt, zoals je eetpatroon consequent aanpassen. En acceptatie dat er bepaalde dingen zijn waaraan je niets kunt veranderen, bijvoorbeeld de bouw van je lijf.

Opdracht voor week 8 van de Eet Maar Normaal Challenge

1. Schrijf je positieve kenmerken op

We zijn nu bezig met een normaal eetpatroon te krijgen. En je lekker in je vel te voelen. Schrijf daarom eens op;

* Waar ben je tevreden over bij jezelf (uiterlijk). Ga voor de spiegel staan!

* Waar ben je tevreden over bij jezelf (innerlijk)?

* Over welke tips ben je tevreden van de afgelopen paar weken?

* Wat is jouw doel voor jezelf? Wanneer ben je tevreden?

2. En nu de kenmerken waar je minder positief over bent

* Waar ben je niet tevreden over (uiterlijk)

* Waar ben je niet tevreden over (innerlijk)

* Als je terugkijkt op de afgelopen 8 weken, waarover ben je dan niet tevreden?

Billen als Jennifer Lopez

Kijk nu eens goed naar je lijsten. Welke lijst is langer? Nu is de vraag welke van de negatieve antwoorden je daadwerkelijk kunt veranderen? Maar vooral, welke dingen kun je níet veranderen? Die laatste punten zul je moeten accepteren. Ik zal bijvoorbeeld niet ineens billen krijgen als Jennifer Lopez, wat ik ook doe! Daar kan ik mij druk over maken, of het accepteren. Ik kan balen dat ik het niet gehaald heb om 5 keer in de week te sporten, maar misschien is het dan niet haalbaar en moet ik dat accepteren!

Er zullen ook dingen zijn die wel haalbaar zijn om te veranderen. Bijvoorbeeld meer groente eten. 3 kilo afvallen. In elk geval 1 keer in de week sporten. Accepteer dan dat je daar wel wat voor moet doen. Hoe moeilijk dat soms ook is.

En tot slot, accepteer ook die mooie dingen van jezelf en wees daar blij mee.

Wat gaan jullie accepteren?

Wat gaan jullie vanaf nú, vanaf dít moment accepteren? Wij zijn wel benieuwd... Deel het hieronder!

Over Carina Noordervliet

Carina Noordervliet (39 jaar, moeder van Sepp en Maas, en getrouwd met Marius Smit) is gewichtsconsulent en auteur, en vanaf vandaag de gloednieuwe voedingsdeskundige van VROUW! Carina gelooft niet in knagen op blaadjes sla, sobere diëten of vieze, dure shakes. Zij gelooft in afvallen en op gewicht blijven door bewust en vooral lekker te eten. 'Fuck diëten, love food' is haar motto. Klinkt goed, toch?

Deze visie neemt ze mee in de begeleiding van haar cliënten en ze schrijft erover in haar boek ‘Zondigen tot je een ons weegt’ dat nu in de winkels ligt. Het gaat over wat je allemaal wel mag eten in plaats van wat je niet mag. Om af te vallen of op gewicht te blijven, is het van belang om aan de lange termijn te denken. Een leven lang zonder zondes? Dat houdt niemand vol, aldus Carina en het maakt het leven ook een stuk minder leuk. Daarom leer je in haar boek en als haar cliënt hoe je kunt zondigen, maar toch die strakke spijkerbroek aan kan. Of er wéér in kan.

Ook is Carina zelf ervaringsdeskundige. Jarenlang zorgde eten voor te veel kilo’s en bergen frustraties. Maar door bewust te genieten van eten en met regelmaat te zondigen, viel ze 18 kilo af. Ze is inmiddels 9 jaar op haar gewicht.

Lees meer over Carina op haar site.