Nieuws/Vrouw
455596
Vrouw

Zomergroenten | Deel 4

De laatste zomergroenten

GEEN - Elke maand van het jaar heeft zijn eigen smakelijke groenten. In de zomermaanden worden veel groenten in eigen land verbouwd. De hele maand augustus maak je wekelijks kennis met deze heerlijke zomergroenten. Uiteraard mét lekkere recepten. Deze week de laatste reeks.

Radijs

Een radijs ziet er door zijn kleur al smakelijk uit, maar deze kleur verraad ook zijn smaak: een radijs smaakt namelijk erg pittig. Desalniettemin erg lekker én heel gezond. Deze roze groente wordt vooral gegeten als tussendoortje of gebruikt als decoratie. Dat laatste is zonde, want er zitten veel gezonde voedingsstoffen in een radijs. Het zit bijvoorbeeld vol met vezels, vitaminen, mineralen en bevat heel weinig calorieën (ongeveer 20 kcal per 100 gram). De radijs wordt het hele jaar in eigen land geteeld.

Lees hier waarom radijs supergezond is!

Rucola

Een andere zomergroente die lekker pittig smaakt, is de rucola sla. De jonge blaadjes smaken verder bitter en nootachtig. In Nederland wordt rucola geteeld van mei tot en met september, dus een heerlijke sla van eigen bodem! Net als andere slasoorten is rucola gezond en bevat het zeer weinig calorieën. Er zitten heel veel vitamine K in deze sla, die goed zijn voor de botvorming en beschadigingen in de hersenen herstellen. Ook zitten er veel antioxidanten in rucola.

Lees hier waarom sla supergezond is!

---Nog meer lezen over zomergroenten? Bekijk dan ook deel één, twee en drie van dit supergezonde dossier!---

Koolrabi

De koolrabi is familie van de kool, zoals zijn naam al doet vermoeden. Hij groeit boven de grond en wordt in Nederland in april, mei en juni verbouwd. Meestal is de koolrabi lichtgroen, maar deze kool is ook verkrijgbaar in een paarse variant. De smaak lijkt op die van bloemkool, maar dan pittiger. Je kunt koolrabi rauw of gekookt eten. Koolrabi is rijk aan kalium en zit boordevol vitamine C en vezels.

Erwten

Verse erwten zijn alleen in de vroege zomer verkrijgbaar, daarna zijn ze verkrijgbaar in blik of uit de diepvries. Erwten komen uit peulvruchten en groeien daar met ongeveer 10 tegelijk. Verse erwten worden geoogst als ze onrijp zijn, waardoor ze lekker zoet smaken. De suiker in de erwt is dan nog niet omgezet in zetmeel. In erwten zitten proteïne en koolhydraten, maar ze zijn vetarm. Verder bevatten ze veel vezels en vitamine A, B en C. De vitamines zitten in zowel verse erwten als de bevroren varianten.

Welke zomergroenten staat bij jullie met stipt op nummer één en wat toveren jullie hiermee op tafel? Deel je recept hieronder. Wij zijn erg benieuwd!