Nieuws/Vrouw
455806
Vrouw

Een witte kerst

Victoria sponge cake

GEEN - Bij kerst hoort een tafel vol lekkers, met tulband, taart en schuimpjes. Rijkelijk bestrooid met poedersuiker maken we er zelf een witte kerst van!

Benodigdheden

(10-12 punten)

Voor vulling:

  • 8 à 10 stoofpeertjes (Gieser Wildeman)
  • 450 ml rode wijn of rode port
  • 40 g bruine basterdsuiker
  • 2 tl aardappelzetmeel
  • 1 el water
  • 15 g boter, op kamertemperatuur
  • ½ tl kaneel

Voor sponge cake:

  • 225 g boter (kamertemperatuur)
  • 225 g suiker
  • 4 eieren (op kamertemperatuur)
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • 225 g bloem
  • 4 tl bakpoeder
  • 250 ml slagroom
  • 30 g suiker
  • boter
  • poedersuiker

Stappenplan

1. Schil en halveer de stoofpeertjes de dag van tevoren, maar laat één peertje met steeltje heel. Verwijder de klokhuizen met de steeltjes en was kort.

2. Doe de peren in een pan. Giet de wijn of port erbij tot ze net onder staan. Doe er bruine basterdsuiker bij en breng met de deksel op de pan aan de kook.

3. Laat op een laag pitje ± 2½ uur stoven tot ze donkerrood zijn en schep halverwege om. Neem met een schuimspaan uit het vocht en leg ze in een schaal.

4. Meng het aardappelzetmeel met 1 el koud water en roer tot een glad papje. Voeg aan het perenvocht toe en breng aan de kook. Laat al roerend 2 minuten koken. Roer aan het eind boter erdoor om hem extra romig te maken.

5. Snij de halve peren eenmaal door.

6. Schenk de warme saus erover. Bestrooi met kaneel en laat afkoelen.

7. Verwarm de oven voor (180 °C). Vet 2 ronde vormen Ø 20 cm in en bekleed de bodems met bakpapier.

8. Doe alle ingrediënten voor de sponge cake in een kom en mix, niet te lang, tot een homogene massa.

9. Verdeel het beslag over de vormen en bak in 20-25 minuten licht goudbruin.

10. Als de cakes en peertjes goed zijn af-gekoeld, kunt u de taart opbouwen.

11. Klop de slagroom met suiker stijf. Verdeel over een van de cakes. Beleg met de stukken stoofpeer en aanhangende saus. Plaats de tweede cake hier bovenop.

12. Bestuif met poedersuiker en zet het heel gebleven peertje bovenop de taart.

BEREIDING 70 minuten + 2 à 3 uur stoven + 25 minuten in de oven

Deze recepten komen uit het kookboek Rutger Bakt feestelijk van uitgeverij Carrera €17,50 (ISBN: 9789048825219).

Recepten komen van Rutger van den Broek

Foto's: Harold Pereira